Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 06. 01.

Még több pénzt kap Izrael Washingtontól

2015. 06. 01.

Bár az elmúlt időszakban a nyugati média az amerikai-izraeli kapcsolat elmérgesedésétől volt hangos, úgy tűnik, mégsem olyan fagyos a viszony, hiszen Washington jelentősen növeli legszorosabb közel-keleti szövetségesének katonai támogatását.

Mint arról a The Jerusalem Post című izraeli hírportál beszámolt, a 2017-ben lejáró – Izraelt harmincmilliárd dolláros katonai támogatásban részesítő – tízéves védelmi-segítségnyújtási paktum jelenleg „újratárgyalás alatt van”.  Kiszivárgott információk­ra hivatkozva a hírportál azt írja, a következő tíz évre szóló megállapodás negyven-negyvenöt milliárd dollárra emelné a támogatás összegét. Az Egyesült Államok ezenfelül támogatást nyújt a katonai eszközök beszerzéséhez és kifejlesztéséhez is, a „segítségnyújtás” pedig magában foglalja a legmodernebb F–35-ös lopakodó vadászgépek beszerzését is. Washington tehát továbbra is elkötelezett az izraeli hadsereg támogatása – és ezzel a „közel-keleti katonai egyensúly fenntartása”- iránt.

Az izraeli miniszterelnök ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a bőkezű segélynyújtással Washington azt szeretné elérni, hogy Izrael kevésbé tanúsítson ellenálló magatartást Barack Obama amerikai elnök egyik legfontosabb külpolitikai célkitűzésével, az Iránnal esetlegesen megkötendő nukleá­ris megállapodással szemben. Benjamin Netanjahu elmondta, hogy az új paktum nem értelmezhető  „ellenszolgáltatásként” vagy „kárpótlásként”, hiszen Izrael továbbra is „makacsul ellenzi” a Teheránnal kötendő paktumot.

Orientalista.hu – (Magyar Hirlap)

Megosztom:

,
Back to Top ↑