Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2023. 01. 28.

Megalapozatlannak nevezte Szíria az OPCW vádjait

2023. 01. 28.

Cáfolta a szíriai külügyminisztérium szombaton kiadott közleményében, hogy a szíriai hadsereg 2018-ban az iszlamisták által ellenőrzött Dúmában vegyi fegyvert vetett volna be, ahogyan azt a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) előző nap közzétett jelentésében állította.

Az OPCW megállapításait nem támasztják alá bizonyítékok – állt a damaszkuszi közleményben.

Az OPCW csaknem kétéves vizsgálódást követően állapította meg pénteken, hogy 2018-ban az akkor az iszlamisták által ellenőrzött Dúmában a szíriai hadsereg legalább egy katonai helikopteréről két, klórgázt tartalmazó tartályt dobtak le lakóépületekre, ami 43 ember halálát okozta.

A Damaszkusz északkeleti elővárosa elleni támadás 2018 áprilisában része volt annak az átfogó katonai offenzívának, amelynek következtében a főváros környéki térség aztán felszabadult az iszlamisták alól és a szíriai hadsereg ellenőrzése alá

Szíria mindig is cáfolta, hogy vegyi fegyvert vetett be. Ugyanakkor az ENSZ és az OPCW egy korábbi közös vizsgálata már korábban is arra jutott, hogy a szíriai kormányerők 2017 áprilisában szarint vetettek be a harcokban, és több alkalommal használtak klórgázt is fegyverként.

Az OPCW nyomozóinak munkáját Szíria és a vele szövetséges Oroszország élesen ellenzi, és törvénytelennek tartja. Damaszkusz és Moszkva nem volt együttműködő a vizsgálat során. Tagadták, hogy Szíria vegyi fegyver vetett be, és azt állították, hogy a dúmai támadást megrendezték.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország az OPCW jelentésére reagálva pénteken közös közleményt adott ki, amelyben “a leghatározottabban elítélték”, hogy a szíriai vezetés vegyi fegyvert használt. Ismételten követelték, hogy Damaszkusz azonnal tegyen eleget a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) szerinti kötelezettségeinek és az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataiban foglalt előírásoknak.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑