Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 03. 29.

Megállapodás született négy szíriai város kiürítéséről (videó)

2017. 03. 29.

A szíriai háborúban szemben álló felek között megállapodás született arról, hogy kiürítenek két síita szírek lakta, de a iszlamisták által körülvett várost cserébe két szunniták lakta, de a hadsereg által fenyegetett település evakuálásáért – közölte szerdán egy kormánypárti forrás.

A megállapodás az északnyugati Idleb tartományban található, síiták lakta Fuaa és Kefraya, valamint a Damaszkusz tartományban, a libanoni határ közelében található, szunnita Zabadani és Madaya településekre vonatkozik.

A szíriai kormány az orosz és az iráni katonai segítséggel  már számos olyan megállapodást kötött a iszlamistákkal, miszerint biztonságban elvonulhatnak a török határ menti területekre, amelyek már amúgy is saját erőik kezén vannak – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Szír gyerekek tüntetnek Fuaaban az iszlamisták terrortámadásai ellen.

Becslések szerint a városok kiürítését két hónap alatt tervezik elvégezni. A megállapodás része egy már elkezdődött tűzszünet is, amely a Damaszkusztól délre lévő területekre vonatkozik, ezenkívül segélyek eljuttatása a rászorulóknak, valamint 1500 bebörtönzött iszlamista aktivista szabadon engedése. A megállapodást Irán és a iszlamisták támogató Katar kezdeményezte.

Tavaly december végén az iszlamisták megengedték, hogy 200 asszony, gyerek és idős beteg ember elhagyja a két ostromlott települést: 

A  kormányzati forrás  arról számolt be, hogy a kedd esti megállapodás végrehajtását április 4-én kezdik el: 16 ezer ember hagyja el Fuaat és Kefrayát a zabadani és a madayai iiszlamisták elvonulásáért cserébe.

A két szír sííta várost az iszlamisták három éve kerítették be. a katari és szaúdi támogatású terrorszervezetek támdásai mindennaposak. A főként asszonyok és gyerekek lakta településre csak légi úton tudta a kormány eljutattni az alapvető élelmiszereket és gyógyszereket.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI, Al-Masdarnews)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑