Palesztina

2018. 08. 09.

Megbékélhet egymással a Fatah és a Hamasz – Ötéves fegyverszünetet kötnének IzraellelA Hamász iszlamista szervezet vezetői kedden befejezték az ENSZ tűzszüneti javaslatáról szóló tanácskozásokat Gázában.

“A múlt csütörtökön fogadott Hamász vezetőkből álló delegáció visszatér az egyiptomi fővárosba, Kairóba, hogy prezentálják a mozgalom elképzeléseit az összes megtárgyalt ügyben,- ” közölte az iszlamista szervezet vezetője, Ismail Haniyeh egy palesztin politikusokkal folytatott találkozón a Hamászhoz köthető Palesztin Információ Központ szerint.

Az izraeli kormány héber nyelvű média jelentések szerint a biztonsági kabinet csütörtökön fog rendkívüli ülést tartani a javaslat megvitatására.

A tárgyalásokban résztvevő Nickolay Mladenov, az ENSZ közel-keleti békeügyi megbízottja, kedden egy konstruktív találkozóról számolt be Twitteren a katari külügyminiszter Mohammed bin Abdulrahman Al Thanival Gázával kapcsolatban.

A múlt héten érkezett, arab és iszlám országokban élő vezető Hamász tisztviselők a többi palesztin frakció jóváhagyását igyekeztek megszerezni a tűzszüneti megállapodáshoz Izraellel, nyilatkozták palesztin források a londoni székhelyű, szaúdi tulajdonban lévő Asharq al-Awsat újságnak hétfőn. Az Israel Hayom keddi jelentése szerint az iszlamista szervezet fegyveres szárnya ellenzi a fegyverszünetet.

A Hamász vezetői fontolóra vették a Ciszjordániában működő Palesztin Hatósággal való megbékélési tárgyalásokra irányuló javaslatokat is, amelyek alapján Mahmúd Abbász kormánya átvenné Egyiptom égisze alatt a Gázai övezet irányítását. Az egyik fő akadályt a Hamasz szervezet lefegyverezésére irányuló követelés jelentheti Abbász (és Izrael) részéről.

Abbász szerdán Jordániába majd Katarba utazott, hogy tárgyalásokat folytasson Gázáról.

A Hamasz egy magas rangú tagja optimistán nyilatkozott a tűzszüneti erőfeszítésekről, mondván a tárgyalások valószínűleg augusztus végére befejeződnek.

A tisztviselő továbbá azt mondta a török Anadolu állami hírügynökségnek, hogy az ENSZ és Egyiptom mellett Katar és Törökország is segédkezik a tárgyalásokban.

A megállapodás részeként Egyiptom folyamatosan nyitva tartaná a Rafah határátkelőt, Izrael pedig enyhítené a Kerem Salom átkelőre kivetett korlátozásokat.

Ezenkívül a Sinai-félszigeten tengeri és légikikötőket építenének, hogy megkönnyítsék az áruk ki- és beáramlását Gázába.

A megállapodás valószínűleg magában foglalna egy ötéves tűzszünetet Izrael és a Hamász között, mondta a tisztviselő, valamint a két Gázában tartott izraeli polgár szabadon engedését és a két 2014-ben megölt izraeli katona holttestének visszaszolgáltatását.

Ezenkívül a Hamász elkötelezné magát a gyújtogatásos támadások és a gázai határ mentén rendezett erőszakos tüntetések megszüntetése mellett.

Hétfőn az izraeli biztonsági kabinet egyik tagja, Joáv Gallant lekicsinyelte a közvetett tárgyalások jelentőségét a Gázai övezetet irányító Hamásszal, mondván, hogy egy tűzszünet, nem pedig egy teljes körű megállapodás van terítéken.

Elmondása szerint az izraeli biztonsági kabinet vasárnap a lehetséges gesztusokat vette számba, mint például a Kerem Salom határátkelőnél legutóbb bevezetett korlátozások enyhítését a tűzszünetért cserébe.

Újkelet nyomán

, , , , , , ,
<


Back to Top ↑