Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Palesztina

2018. 08. 09.

Megbékélhet egymással a Fatah és a Hamasz – Ötéves fegyverszünetet kötnének Izraellel

2018. 08. 09.

A Hamász iszlamista szervezet vezetői kedden befejezték az ENSZ tűzszüneti javaslatáról szóló tanácskozásokat Gázában.

“A múlt csütörtökön fogadott Hamász vezetőkből álló delegáció visszatér az egyiptomi fővárosba, Kairóba, hogy prezentálják a mozgalom elképzeléseit az összes megtárgyalt ügyben,- ” közölte az iszlamista szervezet vezetője, Ismail Haniyeh egy palesztin politikusokkal folytatott találkozón a Hamászhoz köthető Palesztin Információ Központ szerint.

Az izraeli kormány héber nyelvű média jelentések szerint a biztonsági kabinet csütörtökön fog rendkívüli ülést tartani a javaslat megvitatására.

A tárgyalásokban résztvevő Nickolay Mladenov, az ENSZ közel-keleti békeügyi megbízottja, kedden egy konstruktív találkozóról számolt be Twitteren a katari külügyminiszter Mohammed bin Abdulrahman Al Thanival Gázával kapcsolatban.

A múlt héten érkezett, arab és iszlám országokban élő vezető Hamász tisztviselők a többi palesztin frakció jóváhagyását igyekeztek megszerezni a tűzszüneti megállapodáshoz Izraellel, nyilatkozták palesztin források a londoni székhelyű, szaúdi tulajdonban lévő Asharq al-Awsat újságnak hétfőn. Az Israel Hayom keddi jelentése szerint az iszlamista szervezet fegyveres szárnya ellenzi a fegyverszünetet.

A Hamász vezetői fontolóra vették a Ciszjordániában működő Palesztin Hatósággal való megbékélési tárgyalásokra irányuló javaslatokat is, amelyek alapján Mahmúd Abbász kormánya átvenné Egyiptom égisze alatt a Gázai övezet irányítását. Az egyik fő akadályt a Hamasz szervezet lefegyverezésére irányuló követelés jelentheti Abbász (és Izrael) részéről.

Abbász szerdán Jordániába majd Katarba utazott, hogy tárgyalásokat folytasson Gázáról.

A Hamasz egy magas rangú tagja optimistán nyilatkozott a tűzszüneti erőfeszítésekről, mondván a tárgyalások valószínűleg augusztus végére befejeződnek.

A tisztviselő továbbá azt mondta a török Anadolu állami hírügynökségnek, hogy az ENSZ és Egyiptom mellett Katar és Törökország is segédkezik a tárgyalásokban.

A megállapodás részeként Egyiptom folyamatosan nyitva tartaná a Rafah határátkelőt, Izrael pedig enyhítené a Kerem Salom átkelőre kivetett korlátozásokat.

Ezenkívül a Sinai-félszigeten tengeri és légikikötőket építenének, hogy megkönnyítsék az áruk ki- és beáramlását Gázába.

A megállapodás valószínűleg magában foglalna egy ötéves tűzszünetet Izrael és a Hamász között, mondta a tisztviselő, valamint a két Gázában tartott izraeli polgár szabadon engedését és a két 2014-ben megölt izraeli katona holttestének visszaszolgáltatását.

Ezenkívül a Hamász elkötelezné magát a gyújtogatásos támadások és a gázai határ mentén rendezett erőszakos tüntetések megszüntetése mellett.

Hétfőn az izraeli biztonsági kabinet egyik tagja, Joáv Gallant lekicsinyelte a közvetett tárgyalások jelentőségét a Gázai övezetet irányító Hamásszal, mondván, hogy egy tűzszünet, nem pedig egy teljes körű megállapodás van terítéken.

Elmondása szerint az izraeli biztonsági kabinet vasárnap a lehetséges gesztusokat vette számba, mint például a Kerem Salom határátkelőnél legutóbb bevezetett korlátozások enyhítését a tűzszünetért cserébe.

Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑