Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 07. 30.

Megbukott Navaz Sarif

2017. 07. 30.

KORMÁNYZÁSRA ALKALMATLANNAK NYILVÁNÍTOTTÁK A PANAMÁZÓ MINISZTERELNÖKÖT

A pakisztáni legfelsőbb bíróság kormányzásra alkalmatlannak nyilvánította döntésében Navaz Sarif miniszterelnököt, aki a határozat kihirdetését követően lemondott hivataláról. Pakisztán kormányfője pénzügyi csalásba bukott bele, a jövő pedig jelenleg igencsak homályos a zűrzavaros ázsiai atomhatalomban.

Navaz Sarif Pakisztán sorrendben 18. miniszterelnöke volt, s elődjeihez hasonlóan ő se tudta kitölteni a neki rendelt négyéves ciklust, pedig közel járt hozzá, a következő választások 2018-ban esedékesek. A bíróság úgy találta, hogy a háromszor kormányfővé választott Sarif családjának egyszerűen nem lehetett ekkora vagyona, ha a bevallott jövedelmeit összeadják. A legfelsőbb bíróság egyúttal utasította a nyomozó hatóságot, hogy az ügyben indítson bűnügyi eljárást Sarif, két fia, egy lánya, veje és a Sarif vezette Pakisztáni Muzulmán Liga-N (PML-N) kormányzó párt egyik tagja ellen. Az ítélet része, hogy Sarif soha többé nem lehet parlamenti képviselő, a választási bizottságnak azonnal meg kell őt fosztania jelenlegi képviselői helyétől, ami által miniszterelnöki tisztsége is megszűnik, írta az MTI.

A legfelsőbb bíróság méltatlannak találta tisztsége betöltésére Isak Dar pénzügyminisztert is az ügyben, mert korábban ő volt Sarif könyvelője, így részese a tisztességtelen vagyongyarapodásnak. Dart a Sarif-kormány egyik legbefolyásosabb tagjának tartották, az ő érdemének tudják be, hogy az ország gazdasága biztosabb lábakra állt, évtizedes növekedési rekordot ért el a 2013-as fizetésimérleg-válság után. Először tavaly a Panama-iratok néven ismert offshore-­botrányban derült fény arra, hogy a kormányfőnek és hozzátartozóinak is vannak offshore cégei.

A vádlottak végig ártatlanságukat hangoztatták, és azt mondták, a bíróság határozata – amelyet tiszteletben tartanak – ellenük indult boszorkányüldözés része, amely aláássa a pakisztáni demokráciát, s nem a demokrácia győzelme. A jogi eljárásnak volt is néhány szokatlan eleme. A legfelsőbb bíróság kezdetben nem volt hajlandó foglalkozni az üggyel, majd mégis jogszerűnek tartotta saját illetékességét, sőt a szokástól eltérően saját nyomozást indított, amely során a hadsereg hírszerzési forrásait is igénybe vette.

Megerősítették a pakisztáni főváros védelmét | Forrás: Reuters

Pakisztánban a hadsereg rendkívül fontos szerepet tölt be, minden polgári kormányzat csak úgy léphet hatalomra, hogy azzal egyetértenek a fegyveresek is. Sarif múltja azonban korántsem makulátlan. 1990-től 1993-ig volt először miniszterelnök, korrupciós ügyei miatt kényszerült lemondani a hadsereg nyomására. Később, 1997-től 1999-ig irányította az országot, amikor a hadsereg vértelen puccsal megdöntötte hatalmát, és ő Szaúd-Arábiába menekült.

A bíróság határozatának kihirdetésekor Iszlámábádban megerősítették a rendőri jelenlétet, tartva az erőszak elharapódzásától. A kormányzó párt várhatóan Navaz Sarif testvérét, Pandzsáb állam háromszor megválasztott kormányzóját, Sebaz Sarifot jelöli a miniszterelnöki posztra.

Magyar Idők

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑