Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 12. 01.

Megegyeztek az olajsejkek – Jövőre drágulni fognak az üzemanyagok ára

2016. 12. 01.

Nyolc év óta először megállapodtak a kitermelés csökkentéséről a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai, és a példájukat követik a kartellhez nem tartozó nagy kőolajkitermelő országok – jelentette be az OPEC soros elnöki tisztségét betöltő katari energiaügyi miniszter az OPEC-tagok Bécsben tartott tanácskozását lezáró sajtótájékoztatón – közölte az MTI.

A miniszter hivatalosan is megerősítette, hogy a kartell 14 tagállama január 1-jétől napi 32,5 millió hordóra csökkenti a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról, hogy csökkentse a piaci túlkínálatot és ezáltal támogassa az árakat. A döntéssel véget vetettek a magas – az amerikai palaolajkitermelés megroppantását célzó – kínálat stratégiájának, amely azonban egyúttal évtizedes mélységekbe taszította a kőolaj árát és felborította az olajipartól függő országok költségvetését.

Az OPEC-tagok és a szervezethez nem tartozó nagy kőolajexportőr országok december 9-én Dohában összeülnek, hogy egyeztessenek a további csökkentésről. A nem OPEC-tagok 600 ezer hordós csökkentést helyeztek kilátásba, ezen belül egymaga Oroszország napi több mint 10 millió hordós kitermelésének 300 ezer hordós visszafogására tett ígéretet.

Az OPEC 14 tagállama közöl egyedül Irán növelheti kitermelést, napi 90 ezer hordóval, Líbia és Nigéria pedig felmentést kapott. Indonézia viszont inkább tagsága felfüggesztését kérte, semmint hogy beleegyezzen kitermelésének csökkentésébe.

A maradék tíz ország közül a legnagyobb mértékű csökkentést a legnagyobb kitermelő, Szaúd-Arábia vállalta, amely 486 ezer hordóval fogja vissza olajbányászatát. Irak 210 ezer, az Egyesült Arab Emírségek 139 ezer, Kuvait 131 ezer, Venezuela 95 ezer, Angola 80 ezer, Algéria 50 ezer, Katar 30 ezer, Ecuador 26 ezer, Gabon pedig 9 ezer hordóval csökkenti a kitermelést.

Hónapokig tartó bizonytalanságnak vetettek véget az OPEC-tagállamok szakminiszterei a Bécsben szerdán tartott értekezleten, amelyen hat év óta először sikerült konkrét megállapodásra jutniuk a kitermelés csökkentéséről. Az elvi megállapodást meg szeptemberben az algíri Nemzetközi Energia Fórum idején külön megtartott nem hivatalos OPEC-találkozón megkötötték, miszerint 32,5-33 millió hordóra korlátozzák a szervezet napi olajkitermelését. Az egyes országok konkrét kvótáiról azonban csak hosszas huzavona után szerdán kötötték meg a végleges alkut.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára ötheti csúcsra emelkedett a megállapodás hírére. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj februári szállításra hordónként 51,57 dollárba került közép-európai idő szerint este fél hétkor az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében, 4 dollár 25 centtel, 8,98 százalékkal drágult. Napi csúcsán, 51,84 dolláron, 9,55 százalékos nyereségben jegyezték.

A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta januári szállításra hordónként (159 liter) 49,17 dollárba került, 3 dollár 94 centtel, 8,71 százalékkal nőtt az ára. Napi maximumán, 49,33 dolláros áron, 9,06 százalékos pluszban forgott. A Brent és a WTI ára idén januárban 12 éves mélypontra süllyedt. Több mint két éve, 2014 nyarán még 115 dollárba került az olaj, idén január 20-án viszont a WTI amerikai könnyűolajfajta 26,19 dolláron, az északi-tengeri Brent pedig 27,10 dolláron ütötte meg a legalacsonyabb szintet.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑