Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2016. 04. 11.

Megérkezett Iránba az első orosz Sz-300-as légvédelmi rendszer

2016. 04. 11.

Oroszország leszállította az Iránnak szánt Sz-300 típusú légvédelmi rakétarendszer első részét – jelentette be Hosein Jber Ansari iráni külügyi szóvivő hétfőn. – közölte az MTI.

Oroszország – álláspontja szerint – nyugati nyomásra, 2010-ben tett le a világ egyik leghatékonyabb légvédelmi rendszerének számító Sz-300-as rakéták Iránnak történő leszállításáról. Moszkva akkor azzal érvelt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának az év júniusában Iránnal szemben elfogadott újabb szankciócsomagja tiltja bizonyos fegyverfajták eladását az iszlám köztársaságnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly áprilisban az iráni atomprogramról kötött előzetes (júliusban véglegesített) megállapodás létrejötte után döntött az eladási tilalom megszüntetéséről.

“Többször bejelentettük már, hogy a fegyverüzlet megvalósulása a többszöri halasztás ellenére közeledik. Ma bejelenthetem, hogy a szállítmány első része megérkezett Iránba, s ezt további szállítmányok követik majd” – idézte Ansarit az iráni Mehr hírügynökség.

Izrael hevesen ellenzi a korszerű rakétarendszerek leszállítását az ország legádázabb ellenségei közé tartozó Iránnak. Az Irán nem ismeri el a zsidó állam létjogosultságát, és évtizedek óta támogatja a palesztin és libanoni ellenállási mozgalmakat.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑