Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2015. 11. 14.

Megerősítik Magyarország védelmét, vasárnap nemzeti gyásznap lesz

2015. 11. 14.

A párizsi merényletek miatt megerősítették Magyarország védelmét, a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra, a Fidesz tisztújító kongresszusát pedig elhalasztják – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az M1 aktuális csatornán.

Nehéz megszólalni is, a legfontosabb, hogy együttérzésünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a francia népnek és a francia köztársasági elnöknek – kezdte nyilatkozatát a miniszterelnök.

A kormányfő kifejtette: az operatív törzs szombat reggeli ülésén megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek hatályba, amit az emberek tapasztalni is fognak például közlekedési csomópontoknál, pályaudvarokon, repülőtéren.

“Ez jár némi kényelmetlenséggel, arra kérem az embereket, hogy megértéssel és türelemmel fogadják mindezt, mert szükséges a biztonságunk megerősítése” – mondta Orbán Viktor.

Közölte, a magyarországi terrorveszély B szintjét “százszázalékos működésbe hoztuk”. Így több rendőr és katonai rendész lesz az utcán, megerősített fegyverzettel.

Az eseményeket értékelik, és ha kell, újabb intézkedéseket hoznak, mert a legfontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága – mondta a miniszterelnök.

Bejelentette azt is, hogy a kormány vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett.

A vasárnapra tervezett Fidesz-kongresszust elhalasztják egy későbbi időpontra, amit Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök azzal magyarázott, hogy egy pártkongresszus mindig ünnep, és ebben a helyzetben nem lehetséges ünnepelni.

A vasárnapi budapesti magyar-norvég labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban azt mondta: a meccs biztonsági kérdéseiről már tárgyal a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Belügyminisztérium, az UEFA döntésétől függ, hogyan rendezik meg a találkozót.

Arra a kérdésre, van-e bármilyen jelzés arra, hogy esetleg Magyarország is terrorcselekmény célpontja lehet, a kormányfő azt válaszolta: kizárni semmit sem lehet, “jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan adat, ami közvetlen veszélyt jelezne, de ez bármikor megváltozhat”. “Abszolút biztonságos helyzet nincs, a körülményekhez képest lehetséges legnagyobb biztonságot kell megteremtenünk” – mondta Orbán Viktor.

Németországban is fokozzák a biztonsági intézkedéseket

 Németországban megerősítették a biztonsági intézkedéseket a párizsi merényletek miatt – jelentette be szombaton a német belügyminiszter.

 Thomas de Maiziere berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a merényletek “Németország ellen is irányultak”, és Németország “továbbra is erősen a nemzetközi terrorizmus célkeresztjében van”.

A merényletek miatt a szövetségi rendőrség “jelenlétét” hangsúlyosabbá tették, és a rendőrök “robosztusabb” felszerelést viselnek. Továbbá megerősítették a Németország és Franciaország közötti vasúti és légiközlekedés ellenőrzését, és a biztonsági szervek minden erővel dolgoznak a merényletek lehetséges németországi vonatkozásainak feltárásán, és mindenben támogatják a francia partnerek munkáját – ismertette a belügyminiszter.

A “helyzet komoly, ezért összetartásra van szükség a kormányban és parlamentben, a lakosságban és Európában” – emelte ki Thomas de Maiziere.

A napokban Bajorországban őrizetbe vett montenegrói férfi ügyével kapcsolatban elmondta, hogy jelentős mennyiségű fegyvert találtak az illető autójában, és megállapították, hogy a kocsi navigációs rendszerében egy párizsi cím volt beállítva. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a merénylők köréhez tartozik.
A belügyminiszter elmondta, hogy a francia partnerek megadták az egyik ismert merénylő nevét, de a német adatbázisokban nem találtak adatokat róla.

Thomas de Maiziere hozzátette: az eddiginél is szorosabb megfigyelés alá vonták a veszélyes, erőszakra hajlamos szélsőséges iszlamistákat, és azokat a szélsőjobboldaliakat is, akik a hatóságok megítélése szerint “reagálhatnak” a párizsi merényletekre.
A CDU politikusa hangsúlyozta: “belügyminiszterként és felelős politikusként” nyomatékosan kéri, hogy senki ne kapcsolja össze “elhamarkodottan” a merényletek és a menekültválság ügyét.
Németországban valamennyi parlamenti (Bundestag) párt a leghatározottabban elítélte a merényleteket. A CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD), az ellenzéki Zöldek és a Baloldal részéről egyaránt jelezték, hogy nem szabad összekapcsolni a menekülthullámot a támadásokkal, és nem szabad “általánosító gyanút” megfogalmazni a menekültekkel kapcsolatban.

 Angela Merkel kancellár után Joachim Gauck szövetségi elnök is sajtónyilatkozatban fejezte ki együttérzését az áldozatok hozzátartozóival és a francia néppel.

Az államfő hangsúlyozta: “a gyilkosok iránti haragból” határozottságnak és a védekezőképességnek kell kiformálódnia. A szombatra virradó “éjszaka mindannyiunkat megrázott, szembesített minket félelmeinkkel és mély gyásszal töltött el. Mindazonáltal nem a terroristáké lesz az utolsó szó. Nem ez az éjszaka lesz az utolsó szó” – húzta alá Joachim Gauck.

A belügyminiszter utasítására valamennyi kormányzati épületnél félárbocra eresztették a zászlókat. A berlini francia nagykövetség épületénél több ezren gyertyákkal, virágokkal jelezték részvétüket.

Orientalista.hu – MTI – kormany.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑