Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 03. 17.

Meghalt a Moszad volt főnöke, Netanyahu jelentős bírálója

2016. 03. 17.

A Moszadot 2002 és 2011 között vezető nyugalmazott tábornok hetvenegy évesen, a tel-avivi Ihilov kórházban hunyt el rákbetegség következtében.

Meghalt Meír Dagan, a Moszad, az izraeli titkosszolgálat volt főnöke, Benjamin Netanyhu miniszterelnök nyílt bírálója – jelentette az izraeli média csütörtök reggel.

Dagan az utóbbi években Netanyahu kormányfő Iránnal és a palesztinokkal szembeni keményvonalas álláspontjának egyik legélesebb hangú kritikusa volt. Tiltakozott egy esetleges, az iráni atomlétesítmények elleni megelőző csapás ellen, és “ostobaságnak” nevezte Netanyahu ebben az ügyben elhangzott beszédét.

 “A miniszterelnök stratégiai károkat okozott az iráni atom ügyével Izraelnek” – jelentette ki a neves biztonsági szakértő a politikai lépéseit általában nemzetbiztonsági érvekkel alátámasztó kormányfőt bírálva.

“Nem bízom meg a vezetésben, szerintem Benjamin Netanyahu miniszterelnök és Naftali Bennet – a jelenlegi oktatási miniszter – Izraelt egy kétnemzetiségű állam irányába vezetik, ami számomra katasztrófát jelent, a cionista álom végét” – nyilatkozta Dagan tavaly januárban a választási kampány idején, az ellenzék oldalára állva.

Dagan úgy vélte, Netanyahu palesztinokkal kapcsolatos politikája azzal a veszéllyel is járhat, hogy Izrael a zsidókat és arabokat elkülönítő “apartheid állammá” (a korábban a Dél-afrikai Köztársaságban fennállt, a faji megkülönböztetésen alapuló berendezkedéshez hasonló állammá) válik.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑