Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Irak

2015. 06. 06.

Meghalt Szaddam helyettese és bizalmasa

2015. 06. 06.

Élete 79. évében meghalt Tarek Aziz ( születési nevén Mikhaill Yuhanna, szír nyelven: ܡܝܟܐܝܠ ܝܘܚܢܢ) iraki politikus 1979-2003 Irak  miniszterelnök helyettese.

Aziz iraki káld katolikus családban született Teklitben Moszultól északra.  A Bagdadi Egyetemen angol szakon végzet majd újságíróként dolgozott.Nevét a pánarab eszmék hatására változtatta meg a szír nevéről az arabosabb Tarek Azizra. Fiatal korában lépett be az akkor még betiltott Baath párt iraki agába. Az ötvenes évektől kezdve Szaddam egyik legjobb barátja és bizalmasa. Az iraki Baath párt hatalomra jutása után , nyolc évig külügyminiszter volt , majd az iraki kormányt képviselte Szaddam helyett külföldön.

Tarek Aziz szerint a vegyi fegyverek utáni kutatás csak ürügy volt hogy elpusztítsák Irakot.

“Amit az Egyesült Államok akar az nem az iraki rendszer megváltoztatása hanem az egész térség átalakítása. A háborút amit indítanak ellenük az olajért és az Izraellel kapcsolatos álláspontunk miatt történik majd meg.” –Tarek Aziz a II. Öböl háború előtt egy évvel.

Aziz kiváló tárgyalófél volt, diplomatikus, higgadt, intelligens jelleméről ismerték.

Még az utolsó pillanatban is megpróbálta elkerülni, hogy az Egyesült Államok lerohanja Irakot.  Aziz 2003 február 14,.én  látogatást tett Vatikánban és biztosította II. János Pál pápát, hogy Irak hajlandó minden feltételnek eleget tenni amit az ENSZ BT követel, beengedi a nemzetközi megfigyelőket is, ha az USA letesz Irak megtámadásáról.

II. János Pál papa továbbította az iraki kormány üzenetét,de az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció nem akarta békés úton rendezni a konfliktust és megindította a II. Öböl háborút.

2003. április 24.-én Bagdad eleste után feladta magát az amerikai hadseregnek, az iraki bíróság először halálra ítélte majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Azizt.

2015. június 5.-én súlyos betegség után egy kórházban szívrohamban halt meg miután  kilenc évig raboskodott az iraki Al-Nasiriya város börtönében.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑