Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 07. 20.

Megjött az amerikaiak esze: nem támogatják tovább a szíriai dzsihád-lázadókat

2017. 07. 20.

The Washington Post információ szerint a Központi Hírszerző Ügynökség, azaz a CIA beszünteti a Bassár el-Asszád szíriai elnök kormányzata ellen lázadó fegyveres csoportok támogatását.

A CIA még az Obama-éra elején kezdte felfegyverezni a szíriai ellenzéket, akik nem tudták megváltani a világot, ellenben rendszeresen kerültek fel olyan felvételek az internetre, hogy az Egyesült Államok pénzelte lázadók gyerekeket fejeznek le a nyílt utcán.

A portál megjegyzi, hogy a négy éve kezdett program csak korlátozott eredményeket hozott, főként azután, hogy 2015-ben az oroszok is beszálltak a harcba Damaszkusz oldalán. Donald Trump amerikai elnök egy hónapja döntött arról, hogy az egyre több helyről kiszorított felkelők támogatását abba kell hagyni és a programot le kell állítani – írja az MTI.

Trump a döntés meghozatala előtt tárgyalt Mike Pompeóval, a CIA igazgatójával és Herbert McMaster tábornokkal, nemzetbiztonsági főtanácsadóval. A Fehér Ház és a hírszerző ügynökség nem kommentálta a lap értesülését.

A program során több ezer lázadó kapott amerikai kiképzést és fegyvert, de már korábban is kétségek merültek fel vele kapcsolatban, miután egyes csoportjaik csatlakoztak az Iszlám Állam terrorszervezethez vagy más szélsőséges erőkhöz.

 Orientalista.hu – 888.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑