Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 07. 10.

Megkezdődött a BRICS – SCO csúcstalálkozó

2015. 07. 10.

Irán is csatlakozni fog az eurázsiai gazdasági, politikai és katonai tömbhöz, a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO), miután az ország elleni szankciókat feloldották, számolt be Anton Kobyakov orosz elnöki tanácsadó az Interfaxnak.

Június 8-10. között a BRICS-országok – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – vezetői az Oroszországi Föderációhoz tartozó autonóm Baskíria Köztársaság (Baskírföld) fővárosában, Ufa-ban tartják meg 7. vezetői találkozójukat.

Az orosz elnök meghívására Hassan Rouhani iráni elnök is ellátogatott a csúcstalálkozóra, és kifejtette, hogy Irán eltökélt szándéka bővíteni kapcsolatait más országokkal a folyamatban lévő nukleáris tárgyalások kimenetelétől függetlenül.

A BRICS-csoport szorosabb együttműködése nem csupán az öt tagországnak és más fejlődő országoknak válik hasznára, de a világgazdaságot is stabilizálja, sőt, akár fel is lendíti.

2009-ben ültek össze először, mikor a blokk együttműködési mechanizmusát útjára bocsátották. Az együttműködés révén a BRICS életerőssé és innovatívvá vált, nagyobb szerepet vállalt a világ irányításában is.

A tagországok most új fejlesztési bankot hoznak létre. Az intézmény vezetőségi testületének első ülésére Moszkvában kerül sor, ahol kijelölik az igazgatótanács és a menedzsment tagjait.

Az új bank is azt mutatja, hogy a BRICS politikai tömörülésből a nemzetközi közösség igazi reformerejévé vált.

A bank finanszírozásával a fejlődő, elsősorban afrikai államok fejleszthetik az infrastruktúrájukat ahelyett, hogy a jelenlegi nemzetközi ügynökségek által számukra biztosított szűkös forrásokkal küszködnének.

A BRICS országok csaknem a felét teszik ki a világ népességének és mintegy egyötödét adják a globális gazdasági teljesítménynak.

Irán mindig is támogatta a csoport növekvő befolyását a globális gazdaságban, keresve a lehetőséget, hogy csatlakozzon az öt nemzetből álló blokkhoz.

A BRICS legutóbbi csúcstalálkozóján 2013. év márciusában, a blokk tagjai aggodalmuknak adtak hangot a nyugati kormányoknak Irán nukleáris tevékenységéhez való hozzáállása miatt.

A SCO szorosabb terrorellenes kooperációja a régió biztonságát szolgálja

 A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagállamainak szorosabb terrorellenes együttműködése növeli az érintett régiók biztonságát, közölte a blokk terrorellenes ügynökségének feje.

l2001-es megalapítása óta a szervezet mindenre kiterjedő együttműködést folytatott biztonsági, gazdasági és kulturális téren a kölcsönös bizalom, kölcsönös előnyök, egyenlőség, konzultáció, a kulturális sokszínűség tisztelete és a közös fejlődés elősegítése elveinek „sanghaji szellemében”, nyilatkozta a Xinhuának Zhang Xinfeng, az SCO Regionális Terrorizmusellenes Struktúrája (RCTS) végrehajtó bizottságának igazgatója az oroszországi Ufa városában július 9-én a SCO-csúcstalálkozó előtt.

A regionális biztonság szavatolása érdekében a blokk előtérbe helyezte a „három gonosz erő” – a terrorizmus, szeparatizmus és szélsőségesség – elleni harcot és 2004-ben megalapította az RCTS-t, amelynek hatékony interakciós mechanizmusa folyamatosan erősítette a gyakorlati együttműködést, tette hozzá Zhang.

A Baskírföldön tartott csúcstalálkozó napirendjén szerepel az új tagok felvételének megvitatása, a fő jelöltek: Irán, India és Pakisztán.

A szervezetet 2001-ben alapította meg Kína, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, majd később csatlakozott Üzbegisztán.

Kezdetben a szervezet neve “Shanghai 5” volt, de miután Üzbegisztán tag lett, “Sanghaji Együttműködési Szervezetre” változtatták.

2004-ben Mongólia, majd egy év után Irán, Pakisztán, India és 2012. évben Afganisztán csatlakozott a szervezet megfigyelőként.

A tagországok és a megfigyelők együtt alkotják a legnagyobb gazdasági, katonai, nukleáris és űrhajózási szervezetet a világon, amely egyben jelentős energiatermelő és fogyasztó is.

Ellentétben a NATO-val és a Varsói Szerződéssel, az SCO nem egy többoldalú védelmi szövetség.

Orientalista.hu – (Press TV, cri.cn, persianews)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑