Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2021. 02. 09.

Megkezdődött Netanyahu korrupciós perének tárgyalása

2021. 02. 09.

Megkezdődött, de az eljárás újabb elhalasztásával véget is ért Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós perének első érdemi tárgyalása Jeruzsálemben hétfőn, másfél hónappal a közelgő parlamenti választások előtt – jelentette hétfőn a 12-es kereskedelmi tévé.

A bírók úgy döntöttek, hogy helyt adnak a kormányfő védelmét ellátó ügyvédek panaszának, és külön tárgyalási napot iktatnak be annak megvitatására, hogy a rendőrség nyomozói a megfelelő főügyészi jóváhagyás birtokában kezdték-e meg munkájukat.

Csak ennek eldöntése után tűzik majd ki a bizonyítási szakasz kezdetét, ami azt jelenti, hogy a vád tanúvallomásait csak a március 23-i újabb választások után ismerhetik meg az izraeliek. A kormányfő védelmét ellátó ügyvédek a bizonyítási szakasz 3-4 hónapos elnapolását kérték.

A hétfői tárgyalást is már többszöri halasztás után rendezték meg, korábban januárra tűzték ki, majd az országos járványügyi zárlat miatt változtatták február 8-ra az időpontot. Az izraeli miniszterelnök ellen tavaly nyújtott be a főügyész vádiratot csalás, közhivatallal visszaélés és korrupció vádjával, az első tárgyalási napot tavaly májusban tartották.

Netanjahu ezúttal egyedül, az általa vezetett Likud párt politikusainak kísérete nélkül érkezett a bíróság épületéhez. Az első, tavalyi tárgyalási napon a 12-es kereskedelmi televízió szakértői szerint többet ártott, mint használt az az Izraelben híressé vált fotó, amely alapján többen maffiafőnökhöz hasonlították a politikust, ahogy párttársaival a háta mögött a bíróságot ostorozta.

Benjámin Netanjahut most nemcsak a bíróság épületénél várták az ellene tüntetők, korábban már a miniszterelnöki rezidencia Balfour utcai épületénél is vörös szőnyeget terítettek le az utcán a kormányfő számára a bíróság felé vezető úton. Július közepe óta a “Crime Minister”, valamint a “feketezászlós mozgalom” vezetésével minden szombaton tüntetők ezrei követelik a távozását, mert szerintük addig nem vezetheti az országot, amíg nem tisztázta magát a vádak alól.

Hétfőn a kormányfő mellett megjelentek vádlott-társai is, a Jediót Ahronót című újság tulajdonosa, Moni Mózesz, valamint a Bezeq kommunikációs nagyvállalat főrészvényese, Saul Elovics és felesége, Irisz Elovics. Miután tagadta az ellene felhozott vádakat, Netanjahu megkapta a bírók engedélyét a távozásra, s a nap további részében ügyvédei képviselték őt.

A kormányfő új vezető ügyvédje, Boáz Ben Cur megpróbálta töröltetni a Netanjahu elleni vádak legalább egy részét, arra hivatkozva, hogy szerinte a rendőrség hatáskörét túllépve nyomozott védence ellen, és olyan vádakat is felhoztak ellene, amelyekkel kapcsolatban nem is kérdezték ki.

A 12-es TV szakértője, Gaj Peleg szerint Netanjahu számára elsősorban a Walla hírportál volt főszerkesztőjének tanúvallomása lehetett volna kellemetlen a választási kampány finisében, mert a főszerkesztő elmondaná, miként befolyásolta a Netanjahu család a hírportál tartalmát.

Vasárnap Netanjahu két videóüzenetet tett közzé, melyekben azt hangoztatta, hogy politikai okokból boszorkányüldözést folytatnak ellene, és a rendőrségen, majd az ügyészségen is “aktákat gyártottak” befeketítésére. A bíróságon azonban teljes mértékben tisztelettudóan viselkedett, s szakértők szerint várhatóan továbbra is ez a kettősség jellemzi majd üzeneteit: egyrészt a törvényszéken a teljes normakövetés, másrészt a bíróság falain kívül a jogi eljárás megkérdőjelezése.

Izrael történetében először áll bíróság előtt hivatalban lévő miniszterelnök. Ehud Olmert kormányfőt is törvény elé állították, majd elítélték korrupció vádjával, de ő már a nyomozati szakaszban távozott tisztségéből.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑