Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2020. 01. 24.

Megkezdődtek a péntekre bejelentett tüntetések Bagdadban

2020. 01. 24.

Több száz ember gyülekezett péntek reggel Bagdad belvárosában, hogy részt vegyenek a korábban Moktada Al-Szadr által meghirdetett tüntetésen, melyen követelni fogják a külföldi fegyveres erők távozását Irakból.

A Bagdad belvárosában lévő mecsetek hangszóróiból már délelőtt lehetett hallani a ,,Halál Amerikára! Halál Izraelre!,, jelszavakat. Az iraki politikusokat és az iraki polgárokat ugyanis feldühítette a még január elején történt bagdadi amerikai légitámadás, melynek következtében mártírhalált halt az iráni Qasem Suleimani tábornok és Abu Mahdi Al-Mohandes iraki politikus.

A helyi beszámolók szerint az iraki fővárosban a tüntetők az ún. ,,Zöld Zónához,, vonulnak, ahol az iraki kormányzati épületek, nagykövetségek, köztük az amerikai nagykövetség is található. Az iraki bittonsági erők azonban egyenlőre nem engedik be a tüntetőket a zónába.

Moktada Al-Szadr pártja, mely a legtöbb helyet szerezte meg a 2018 májusában tartott választásokon, korábban jelentős demonstrációt hirdetett a mai napra, melynek a ,,millió fő,, ,,milliók demonstrációja,, nevet adták. A tiltakozó megmozduláshoz több iraki ellenzéki csoport is csatlakozott, még a Sadr politikai ellenfelének számító Hadi Al-Ameri frakciója az Al-Fatah is, valamint a Hashd Al-Shaabi önkéntes erő politikai frakciói is. Jelenleg ugyanis az amerikai csapatok jelenléte elleni tiltakozás összekovácsolta az iraki ellenzéket.

Az iraki média által megkérdezett tüntetők elmondták, hogy készek akár fegyvert is fogni az amerikai csapatok ellen ha Moktada Al-Szadr, arra kéri őket. Az iraki biztonsági erők lezártak több utat is, főleg Bagdad Karada és Jadriya kerületeiben ahonnan Szadr mozgalmának köbetői érkeznek a tüntetésekre,

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑