Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 02. 26.

Megkezdődtek a választások Iránban

2016. 02. 26.

A nagyhatalmakkal kötött atommegállapodás óta pénteken először járulnak az urnákhoz az irániak.

A parlamenti választás mellett a Szakértők Tanácsának tagjairól is döntenek. Ez a testület választja meg az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjét, az ajatollahot.

Nem kevesebb mint 6.300 jelölt, köztük 586 nő versenyez, hogy a 290 fős Parlamentben mandátumot szerezzen, míg 161-an indulnak a 88 főből álló Szakértők Gyűlésének választásán. Mintegy 55 millió iráni jogosult szavazni a két választáson.

Az egy hete tartó nagyszabású kampány hivatalosan helyi idő szerint reggel nyolc órakor (04:30 GMT) ért véget csütörtökön, 24 órával a szavazások megkezdése előtt.

Elemzők szerint Hassan Rohani elnök hívei és a konzervatívok között várható nagy verseny. A reformpártiak és a mérsékeltek üdvözölték az atommegállapodást, és a gazdaság fellendülését ígérik.

Az iráni Parlament (Madzslesz) tízedik, és a Szakértők Gyűlése ötödik ciklusának közelgő választását egyidejűleg, február 26-án tartják Iránban.

A magas részvételi arány érdekében számos iráni vallási vezető és politikai szereplő ösztönözte a lakosságot, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni.

A választásokat megelőzően Seyyed Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője az ellenség választások során való beszivárgásra vonatkozó tervei ellen szólalt fel, és kérte az iráni nemzetet, maradjon éber, nehogy az ellenséges akarat szerint cselekedjen.

“A nemzet se kormánypárti, sem kormányellenes Parlamentet nem akar”, tette hozzá Khamenei ajatollah, kiemelve, hogy az irániak egy erős Parlamentet szeretnék, amely teljesíti a feladatait, és nem félemlíthető meg, hogy behódoljon az Egyesült Államoknak.

Hassan Rouhani iráni elnök sms-ben is üzent, hogy minél többen vegyenek részt a szavazáson, mondván részvételre volt szükség „az ország reményteli jövőjének építéséhez”.

Mi a tét?

A jelöltek a kampányaikban főként a gazdasági témákra, köztük a munkanélküliségre, a gazdasági növekedésre és a recesszióra összpontosítottak. A munkanélküliségi aránya hivatalosan 10 százalék, míg az infláció 15 százalék körül mozog.

A parlamenti képviselők általában két fő tömbre oszlanak, azokra, akik egy reformpárti programot támogatnak és azokra, akik konzervatívoknak nevezik magukat.

A reformpártiak Mohammed Reza Aref korábbi alelnök, míg a konzervatív frakció tagjai Gholamali Hadad Adel volt parlamenti elnök vezetése alatt versengenek a mandátumokért.

Minden új jogszabálynak keresztül kell mennie a Parlamenten; ennélfogva a választások fontosak az elnök tervei folytatásához.

Rouhani elnök a mérföldkőnek számító nukleáris megállapodástól azt reméli, hogy segít a gazdaságnak kilábalni a gyötrő stagflációból, azaz a gazdasági hanyatlással és magas munkanélküliséggel párosuló gyors áremelkedési ütemből. Ennek érdekében sikerült elég támogatást szereznie a Parlamentben, hogy előmozdítsák a nukleáris megállapodás ügyét.

Nemrégiben Rouhani vezetésével egy vezető kereskedőből és tisztviselőből álló 120 fős küldöttség látogatott Európába, amely során számos üzleti ajánlatot írtak alá mintegy 40 milliárd dollár értékben.

Az üzletkötések hatása azonban még nem érezhető az utcákon. Sőt, a kormány kritikusainak aggodalmát is kiváltják.

“Aggódunk a nagyszámú (nyugati) vállalat miatt, amelyek a nukleáris megállapodás óta folyamatosan Iránba utaznak”, mondta Hadad Adel szerdán.

“Ennek az országnak nem kellene az idegen erők fogyasztási cikkeinek piacává válnia”, tette hozzá.

Szakértők Gyűlése

Rouhani elnök az állami vallási testület, a Szakértők Gyűlésének újraválasztásra is törekszik, amely feladata, hogy figyelemmel kísérje és felügyelje a Legfőbb Vezető munkáját, továbbá a Legfőbb Vezető személyének kiválasztása, illetve adott esetben a felmentése is az ő feladatuk.

A Gyűlés tagjainak mandátuma nyolc évre szól, míg a Parlament tagjait.

Orientalista.hu – (Euronews, Press Tv, Perisanews)

Megosztom:

,
Back to Top ↑