Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2020. 02. 18.

Megnyitják az aleppói repülőteret a polgári közlekedés előtt

2020. 02. 18.

Megnyitják Szíria második legnagyobb városa és a háború előtti gazdasági fővárosa, Aleppó légikikötőjét a héten a polgári járatok előtt – közölték hétfőn a hatóságok. A repülőtér 2012 óta tart zárva.

A szíriai csapatok vasárnap felszabadították a nagyvárost körülvevő településeket, visszaszorítva az Aleppó ellen rakétatámadásokat intéző dzsihadistákat és iszlamistákat.

A közlekedési minisztérium hivatalos Telegram-oldalán hétfőn közölte, hogy a tárca vezetője, Ali Hammúd bejelentette a nemzetközi repülőtér újbóli megnyitását.

Az első Damaszkusz-Aleppó járat szerdán indul, Damaszkuszba és Kairóba tartó járatokat is terveznek a következő napokban – közölte a minisztérium.

A nagyvárostól keletre fekvő aleppói repülőtéren 2012 óta szünetelnek a polgári járatok. A terrorista csoportok ekkor vonták az ellenőrzésük alá a város keleti negyedeit.

A Szíriai Arab Hadsereg 2016-ban szabadították fel Aleppót, amely az azonos nevű tartomány székhelye. 2017-ben már végeztek próbajáratokat az aleppói repülőtéren.

A szír  katonák az elmúlt napokban visszafoglalták a tartomány nyugati részében lévő területeket, amelyekben dzsihadisták és iszlamisták megvetették a lábukat.

Ellenőrzésük alá vonták az Aleppót és Damaszkuszt összekötő autópálya több szakaszát is. Az aleppói területetek visszafoglalása a tavaly decemberben Oroszország támogatásával a dzsihadisták és az iszlamisták utolsó erőssége, Idlíb tartomány ellen indított nagyszabású offenzíva keretében történt.

Idleb tartomány több, mint felét, valamint Aleppó, Hama és Latakia tartomány Idlíbbel határos övezeteit a Hajat Tahrír es-Sám (az al-Kaida egykori szíriai szárnya) nevű dzsihadista szervezet tartotta az ellenőrzése alatt.

MTI nyomán

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑