Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 12. 07.

Megölték az ádeni kormányzót

2015. 12. 07.

Jaafar Saad tábornok és hat testőre életét a város Tawahi nevű lakónegyedében oltották ki a merénylők, amikor a kormányzó autókonvojával a hivatalába tartott.

Jaafar Saad jemeni tábornok

Egybehangzó beszámolók szerint öngyilkos merénylő gépkocsival hajtott a konvojba. Korábbi jelentések gépkocsiba rejtett pokolgépről, más beszámolók rakétagránáttal végrehajtott támadásról szóltak – közölte az MTI.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a merényletet. A jemeni kormányerők – a szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció támogatásával – hónapokkal ezelőtt kiűzték a síita húszik harcosait Ádenből. Az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya azóta az ország belharcai okozta káoszt kihasználva kiterjesztette befolyását Jemen déli és keleti térségében, és jelenléte Ádenben is egyre inkább megmutatkozik. Jaafar Saad korábban az – időközben Észak-Jemennel egyesült – Dél-Jemen hadseregének volt a tábornoka, és októberben nevezték ki kormányzóvá.

Szombaton álarcot viselő motorkerékpáros fegyveresek több támadást hajtottak végre Ádenben járművek ellen. Meggyilkolták Aqeel al-Khodr katonai hírszerző ezredest, Mohsen Alwan bírót, aki al-Kaida tagok elítélésével vált ismertté, valamint három további embert.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑