Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Szíria

2015. 06. 02.

Megroppantak az Iszlám Állam támadásai Kelet-Szíriában

2015. 06. 02.

A kormányerők sikeresen verik vissza a terrorszervezet támadásait, Homsz és Deir Ezzor tartoományokban újban területeket szabadítottak fel a a megszálló vahabita szervezet alól.

Az ISIS terroristák megrohamozták Farkalasz települést Homsz tartomány keleti részén

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet fegyveresei új offenzívába kezdtek Farkalasz település ellen Homsz tartomány keleti részén ma reggel miután biztosították a város felé vezető utat, emiatt a Szíriai Arab Hadsereg 1. Páncélos Hadosztály 550. Dandára és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) a Farkalaszon kívüli ellenőrző pontokon kialakított állásaikba vonultak.

Egy katonai forrás jelentette Kelet-Homszból az Al-Masdar hírújságnak, hogy egy hangos robbanás volt hallható Farkalaszon kívül, amelyből a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnoksága azt a következtetés vonta le, hogy az ISIS terroristák egy öngyilkos merénylő által végrehajtott támadás indítottak a Szíriai Fegyveres Erők nagyon megerődített ellenőrző pontja ellen a várostól keletre lévő külterületen.

Az ISIS terrorszervezet Farkalasz település elleni offenzívájának letörésére a Szíriai Arab Hadsereg 18. Hadosztálya együttműködve a Hadsereg különleges erőivel, a “Liva Szukkur Al-Szahra” alakulattal (Sivatagi Sólymok Dandár) és a Nemzetvédelmi Erőkkel folytatta támadását Dzsazal városában, ma reggel végezve 11 ISIS terroristával, közöttük a Husszein Ghasszan Al-Jasszin, Rijad Sharif Al-Maszri, Afif Walid Mohammad, Bashir Ammar Khaldun és Mahmud Mamduh Szalameh nevű vahabita zsoldosokkal.

A Szíriai Fegyveres Erők ellentámadásán kívül a Szíriai Arab Légierő több légi csapást hajtott végre ISIS célpontok ellen Dzsabal Al-Nuszraninál, Araknál, Al-Szikhanahnál és Al-Szalihijahnál.

A Szíriai Arab Hadsereg uralja a Homsz és Palmyra közötti országutat

Szombaton reggel a Szíriai Arab Hadsereg 1. Páncélos Hadosztály 550. Dandára szembeszállt az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezettel a Tijasz Katonai Légi Bázis közelében, keletre a létesítménytől és nyugatra Al-Farkalasz, likvidálva több tucat ellenséges fegyverest mielőtt helyreállították a statégiai jelentőségű útvonal, a Homsz és Palmyra közötti országút felett a teljes ellenőrzést Homsz tartomány keleti részén.

A Palmyra-Homsz országút körülbelül 150 kilométer hosszan vezet át a Homsz tartomány ezen részén levő kopár sivatagon, az egyetlen közelekedésre alkalmas út a két történelmi város között. Fontos emlékeztetni, hogy a rossz utak Kelet-Homszban nehezítik az átutazást, mert egyenletlen és rögös a felszín a tartomány keleti részén.

Az ISIS Farkalasz településen kivüli ellenőrző pontjánál visszavert támadását követően a Szíriai Arab Fegyveres Erők egy ellentámadást indítottak, amelynek során visszanyomták az ellenséges fegyvereseket és megerősítették a Homsz-Palmyra országút Farkalasz és a Tijasz légi támaszpont közötti szakaszát; azonban az ISIS terroristák saját akaratukból nem húzódtak vissza, csak kemény harc árán, ami 3 órán át tartott a Szíria Fegyveres Erők és az ISIS között.

Kelet-Homszból érkező jelentések megerősítették, hogy a hangos robbanás amit Farkalasznál lehetett hallani, az ISIS fegyveresei által az egyik városon kívüli gázvezeték melletti detonáció hangjai voltak; a robbantásban senki sem sérült meg, de elég önbizalmat adott a terroristáknak, hogy megpróbálkozzanak egy szervezetlen támadással a városon kívül.

A Homsz-Palmyra országúton vívott tűzharcon kívül a Szíriai Arab Fegyveres Erők folytatták a harcot Dzsazal település és a mellette lévő gázlelőhely feletti teljes ellenőrzés megszerzéséért. Ha a Fegyveres Erők itt végeznek a tisztogatással, akkor hatásosan olyan helyzetbe hozzák magukat, amelynek során innen indítható ellentámadás Palmyránál.

Eközben Palmyra ősi városában az ISIS fegyveresei több robbanóeszközt detonálva felrobbanották a Központi Börtön épületét, lerombolva az egész létesítményt néhány perc alatt. A városban még harcok folynak.

sivatagi sólymok

Sivatagi Sólymok katonái

Az ISIS súlyos veszteségeket szenvedett Deir Ezzorban a Szíriai Arab Hadsereg ellentámadása során

A Szíriai Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandára együttműködve a Hadsereg 17. Gépesített Lövészhadosztály 137. Dandárával egy ellentámadást indítottak az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) megszálló fegyveresei ellen, miután a terrorszervezet megrohamozta a Deir Ezzor Katonai Repülő Bázis keleti védelmi vonalát péntek reggel.

Az ISIS terrorszervezet kudarcot vallott betörési kísérletét követően a Szíriai Arab Hadsereg 104. és 137. Dandárai egy erőteljes támadást hajtottak végre az ellenséges fegyveresek ellen a Szijaszijeh-hídnál és Deir Ezzor városának Al-Hawikka kerületében, likvidálva 33 vahabita terroristát mielőtt képesek voltak elfoglalni az ISIS vezetési pontját és lefoglalni nagy mennyiségű fegyverzeti anyagot az épületben.

A Szíriai Fegyveres Erők nem álltak meg ott, hanem folytatták a Hawikka kerületben és a Szijaszijeh-hídnál végrehatott sikeres műveletüket egy újabb rohammal Al-Murijah település keleti gazdaságaiban, ahol teljes ellenőrzést tudtak szerezni a kukoricaföldek felett miután szétvertek egy nagy létszámú ISIS terroristákból álló kontingenst, ebben a faluban a Deir Ezzor katonai repülőtér közelében.

Al-Dzsafra települést – a Deir Ezzor Katonai Repülőbázis másik oldalán – a Szíriai Fegyveres Erők hozzáadták az üközőzónájukhoz miután visszaverték az ISIS hullámokban támadó fegyvereseit a falu keleti szektorában; ezt követően a Szíriai Arab Légierő légitámadások sorozatát mérte az ellenségre, amikor pénteken több tucat alkalommal kíméletlenül bombázta a terrorszervezetet.

A tűzharcok nem fejeződtek itt be: a Szíriai Arab Fegyveres Erők az ISIS terroristákat lőtték minden kaliberű fegyverből még a tartományi főváros, Deir Ezzor több körzetében a pénteki napon; ez volt egy ideje a legvéresebb nap az ISIS számára, mert a terrorszervezet 80-nál több tagját vesztette el az összecsapásokban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑