Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 08. 18.

Megszállt jemeni szigeten épít bázist a szaúdi haditengerészet

2015. 08. 18.

Az Indiai óceánon fekvő, Jemenhez tartozó Socotra szigeten építi fel Szaúd-Arábia haditengerészetének legújabb támaszpontját. A megszállt szigetet egyes médiajelentések szerint a vahabita királyság annektálni kívánja.

Socotra sziget

Az iráni Farsnews jelentése szerint a rijadi kormány töb száz ázsiai országokból származó vendégmunkást szállított, hogy felépítsék a vahabita királyság által megszállt Socotra szigetre tervezett haditámaszpontot.

Socorta sziget valójában egy szigetcsoport a legnagyobb sziget mellett még három kisebb sziget is van. A szigetnek  rendkívül gazdag az állat és növény világa, számos fafajta, madár és hüllő csak a szigeten található meg. 1998 óta a természeti világörökségének részévé választották, 2010-ben a New York Times a világ legszebb szigetének választotta.

Szaúd-Arábia lassan 150 napja indított el háborút Jemen ellen anélkül, hogy bármilyen nemzetközi szervezettől jóváhagyást kapott volna, bár a nyugati országok élén az Egyesült Államokkal hallgatólagosan beleegyeztek a bombázásokba.

Szaúdiaknak az a céljuk, hogy az elmenekült Mansour Al-Hadi ex-elnök hatalmát visszaállítsák, és felszámolják a Húszik és népi milíciák csoportjait. A szaúdi vadászgépek az ország lakott területén folyamatos bombázásokkal pusztítják az infrastruktúrákat. A vahabita agressziónak több ezer halottja van már az áldozatok többségében nők és gyerekek.

Orientalista.hu – Zennobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑