Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Keresztények

2017. 10. 07.

Megtalálták a 21 kopt mártír holttestét

2017. 10. 07.

Megtalálták Líbiában az Iszlám Állam terrorszervezet által több mint két éve lefejezett 21 kopt keresztény holttestét – közölte a líbiai ügyészség.

Az al-Ahrár líbiai tévé által péntek éjszaka idézett ügyészségi tájékoztató szerint a holtesteken ugyanaz a narancsszínű zubbony volt, amelyet az áldozatok viseltek a kivégzésükről készített videofelvételen. A nyomozást vezető Szádik asz-Szúr azt mondta, a dzsihadisták egyik elfogott parancsnoka árulta el, hogy hova hantolták el őket.

Az Iszlám Állam líbiai ága 2015 januárjában jelentette be, hogy Szirt városában egy építkezésen foglyul ejtett 21 egyiptomi keresztényt. A rákövetkező hónapban videofelvételt tett közzé a kivégzésükről. Az ötperces felvételen látható volt, amint a tengerpartra vezetik, térdre kényszerítik és lefejezik a túszokat, „a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit”.

A huszonegy kopt mártír hihetetlen hitről tett tanúbizonyságot: késsel a torkukon a terroristák felajánlották nekik, hogy ha megtagadják a Krisztust, “talán életben maradnak”. Közülük azonban egyik sem volt hajlandó erre, mindegyikük inkább vállalta a halált, s mindegyikük Jézus Krisztus nevével az ajkán halt meg.

A vértanúkat a kopt egyház szentté avatta, s február 15-e olyan emléknapjává lett ennek a borzalmas eseménynek, melyet nem csupán a koptok, de a keleti ortodox, a római katolikus, s a történelmi protestáns egyházak is megtartanak.

A kivégzés megdöbbentette a világot. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa „förtelmes és gyáva” tettnek nevezte egyhangúlag megszavazott állásfoglalásában. Az egyiptomi kormány hétnapos gyászt rendelt el, Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök megtorlással fenyegetőzött, és az egyiptomi légierő a videofelvétel megjelenése után egy nappal bombázta az Iszlám Állam líbiai állásait.

Szeptember közepén Egyiptomban hét embert ítéltek halálra a kivégzéssel összefüggésben. Szirt városa a radikális csoportok egyik fellegvára volt Líbiában. Az ISIS 2015-ben rohanta le, majd a tavalyi év végén a helyi líbiai erők az amerikai légierő támogatásával visszafoglalták a várost.

Orientalista.hu – MTI/Crusader

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑