Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 05. 26.

Megtartják a párizsi közel-keleti békekonferenciát

2016. 05. 26.

Megtartják a közel-keleti békekonferenciát június 3-án Párizsban, s azon John Kerry amerikai külügyminiszter is jelen lesz – jelentette ki kedden Manuel Valls francia miniszterelnök.

“Az izraeliek tudják, hogy ezt a nemzetközi konferenciát június 3-án megtartjuk Párizsban, azt is tudják, hogy például az amerikaiak ott lesznek John Kerry külügyminiszterrel, és azt is tudják, hogy párbeszédet kell folytatni az arab országokkal, köztük Egyiptommal, Jordániával, de a jövőben vitathatatlanul Szaúd-Arábiával is” – mondta a Jeruzsálemben tartózkodó francia kormányfő az Europe1 francia kereskedelmi rádiónak adott interjújában.

“Franciaország ereje abban rejlik, hogy képes mindenkivel beszélni, és mindenkivel jó viszonyt tartunk fent” – hangsúlyozta Manuel Valls.

Benjámin Netanyahu izraeli miniszterelnök hétfőn ismételten elutasította a francia békekezdeményezést, s azt ajánlotta Párizsnak, hogy inkább kétoldalú találkozóknak biztosítson helyet az izraeliek és a palesztinok között, mert ez “az egyetlen módja az előrelépésnek a béke felé”.

A párizsi békekonferencián a tervek szerint mintegy húsz állam képviselői vennének részt. A konfliktus érintettjei nélkül tervezett első megbeszélések célja az, hogy kiderítsék, miként lehetne újra tárgyalóasztalhoz ültetni az izraelieket és a palesztinokat. Az izraeli miniszterelnök korábban sem támogatta egy nemzetközi konferencia megrendezését, de jelezte: bármikor és bárhol kész találkozni Mahmud Abbasz palesztin elnökkel.

Manuel Valls szerint azonban “a nemzetközi konferencia hasznos, mert meg kell teremteni a feltételeket egy olyan kerethez, amelyben a jövőben a palesztinok és az izraeliek közvetlenül beszélnek egymással”.

“Nem az izraeliek és a palesztinok háta mögött csináljuk ezt, hanem azzal a szándékkal, hogy egyenlő párbeszéd alakuljon ki a két hatóság, a két kormány között annak érdekében, hogy létrejöjjön a két állam, egy izraeli és egy palesztin” – tette hozzá Manuel Valls.

Franciaország eredetileg május végére, majd – hogy John Kerry amerikai külügyi tárcavezető is részt vegyen a találkozón – június 3-ra hívott össze egy nagyszabású nemzetközi konferenciát “a két népnek két államot” megoldás elérése érdekében. Párizs mások mellett az Egyesült Államokat, Oroszországot, az Európai Uniót, az ENSZ-t, Egyiptomot, Jordániát és Szaúd-Arábiát vonná be a tárgyalásokba. A francia kezdeményezés szerint egy későbbi, az év második felére tervezett találkozón már jelen lennének az izraeliek és a palesztinok képviselői is. Franciaország úgy véli, hogy a nagyhatalmak közreműködésével az év végéig sikerülhet a lehető legjobb feltételekkel újraindítani a 2014 tavaszán megszakadt közvetlen palesztin-izraeli tárgyalásokat.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑