Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2021. 10. 05.

Megtartotta első ülését a tálibok kormánya

Megtartotta első ülését az Afganisztánban hatalomra került tálibok kormánya, a hétfői tanácskozáson új útlevelekről és személyi igazolványokról született döntés – közölte Zabihullah Mudzsáhid, a radikális iszlamisták szóvivője.

Az állami Bahtar hírügynökség szerint az újonnan kibocsájtásra kerülő iratokon Afganisztáni Iszlám Emirátus, vagyis a tálibok által használt elnevezés lesz feltüntetve az ország neveként, s nem a korábbi, a Nyugat által támogatott vezetés által használt Afganisztáni Iszlám Köztársaság.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az új útleveleket el fogja-e ismerni a nemzetközi közösség, amely eddig a tálibok vezetését sem ismerte el.

A Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök vezette kabinet egyben megbízta a kabuli önkormányzatot, hogy dolgozzon ki olyan mechanizmusokat, amelyekkel elejét lehet venni az illegális földfoglalásoknak. A biztonsági kérdésekért felelős tárcák vezetői pedig megbízást kaptak egy bizottság alakítására, amelynek feladata lesz majd a főváros és a tartományok biztonsági helyzetének javítása.

Az afganisztáni tálibok – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó háború.

A hatalomátvétellel párhuzamosan a rivális Iszlám Állam dzsihadista szervezet is fokozta tevékenységét a tálibokkal szemben. Mudzsáhid szóvivő hétfőn közölte, hogy a tálib kormányerők vasárnap késő este megsemmisítették az Iszlám Állam egyik sejtjét Kabul északi részén, miután az afgán fővárosban egy mecset előtti robbanás több civilt megölt és megsebesített.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑