Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2018. 08. 13.

Méhészkedés a háború sújtotta Szíriában

2018. 08. 13.

Amióta Szíriában háború zajlik, a méhészek és méhcsaládok száma erősen lecsökkent, ugyanakkor a méz ára az egekbe szökött. A megmaradt méhészeknek nehéz a vándorlás, de a saját területen tartott méhekkel is gondok vannak. Mivel az arab világban a méhészetnek nagy hagyományai vannak, az elmenekült méhészek a környező országokban újra méhészettel kezdenek foglalkozni.

Idehaza már csak családi legendáriumokból ismert a háború alatti méhészkedés helyzete. Nálunk pl. az átvonuló „felszabadító hadsereg” egyik katonája felborogatta az épp fronton lévő nagyapám maradék méhcsaládjait, hogy elvegye tőlük a mézet. Logikája az lehetett, hogy az így felzaklatott méhek, elhagyják majd a kaptárt. Akciója nem járt sikerrel, mert a méhek még inkább védték tartalékaikat.

De nagyanyám viaszolvasztásának történetét is sokszor hallottam ebből az időszakból. Ez a próbálkozás házuk padlásának leégésével végződött és majdnem tragédiába torkollott.

De van sajnos a világnak olyan része, ahol a néhány éve még sikeres méhészek épp most élik át a háború tragédiáit vagy kényszerülnek menekülésre.

Dr. Ghazwan Kanbar méhész kutató professzor menekültként jelenleg Németországban él, és a Deutsches Bienenjournal hasábjain számol be a szír méhészet helyzetről.

Szíriában a méhcsaládok száma a 2011-es 650 ezres állományhoz képest 150 ezerre csökkent. Legalábbis ennyi van bejelentve hivatalosan.

A 18000 méhészből pedig 8000 maradt maradt az országban, akik a nehéz körülmények között is igyekeznek fenntartani méhészetüket.

Az elmenekült méhészek a környező országokban, Libanonban, Jordániában vagy Törökországban újra kezdik a méhészkedést. Aki belekóstolt ebbe a szakmába, nem igazán tudja abbahagyni. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy az arab országokban nagy igény van a mézre, többek között azért is, mert Mohamed 12 kedvenc étele közé tartozott,

Sok méhész Szíriában vándorlásra kényszerül, hogy a tavaszi fejlődést és a folyamatos hordást biztosítsa. Viszont a vándorlás az állandó katonai ellenőrzések miatt szinte lehetetlenné vált.

A professzor egyik barátja számolt be arról, hogy egy katonai ellenőrzés során, minden egyes kaptárt ki kellett bontania, hogy ellenőrízzék, nem fegyvert szállít-e. Addig a teljes forgalom állt, a méhek pedig összevissza száldosták és csipkedték az embereket.

Továbbá a háború az utakat annyira tönkretette, hogy pl. egy korábban fél órás utat most három óra alatt lehet megtenni. Ezért sokan inkább lakóhelyükön tartják a méheket, ami viszont a helyi méhek vadsága miatt számos perpatvart okoz a szomszédokkal .

A háborús hiánygazdaság miatt a méz kilónkénti ára, a korábbi 4 Euróról 28 Euróra ugrott, és csak kevesen tudják ezt megfizetni.

Mivel a vándorlás ellehetetlenülése miatt a méhészek cukorral való etetésre kényszerülnek, erősen terjed a nosema, melyet viszont olyan szerrel, fumagilinnel kezelnek, mely Németországban a méheknél nem engedélyezett.

Másik probléma, hogy megjelentek a méhanya csempészek, akik ellenőrizetlenül viszik Sziriába a külföldi méhanyákat. A honi házi méhet, az Apis mellifera syriaca-t, egy importtilalmat is kimondó törvény védi.

A nehézzé vált körülmények miatt az ENSZ egy 2016 szeptemberében indult segélynyújtási akció keretében 750 méhészt, aki elvesztette egész állományát, segített hozzá ahhoz, hogy újra kezdje a méhészkedést.

Magyarmezogazdasag.hu – Detusches Bienenjournal 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑