Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2017. 08. 31.

Mekkai zarándoklat: milliók érkeztek

2017. 08. 31.

Mintegy kétmillió hívő érkezett Mekkába. Idén szerdán kezdődik, és szeptember 4-ig tart a nagy mekkai zarándoklat, a hádzs.

A korábbinál szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be. A szaúdi hatóságok már hónapok óta készülnek, hogy megelőzzék az erőszakos cselekményeket vagy a két évvel ezelőtti tragédiához hasonló katasztrófát. 2015-ben az emberek agyontaposták egymást a tömegben, és több százan meghaltak.

“Minden rendben van, jól szervezett. A közlekedés kaotikus, de ettől eltekintve mindent jól csinálnak. Jó, hogy elektronikus ellenőrzést is bevezettek, mindenkinek kell kapnia egyfajta jelvényt. Korábban bárki részt vehetett a zarándoklaton, most jobban szervezett” – vélte egy hívő.

30 ezer egészségügyi dolgozó és ötezer kórházi ágy is rendelkezésre áll. Idén nők is kaptak munkát a telefonos ügyeletnél, megfigyelők szerint ez változást mutat a korábbi konzervatív szaúdi hozzáálláshoz képest.

Mekka Mohamed próféta szülőhelye, a muzulmánok első számú zarándokhelye. Minden muszlimnak, aki fizikailag és anyagilag képes rá, életében egyszer kötelessége teljesítenie a mekkai zarándoklatot.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑