Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2018. 07. 17.

Menbal-i atrocitások: 90 embert tartóztattak le

2018. 07. 17.

Egyiptom középső részén, az Al-Mina tartományhoz tartozó Menbal faluban múlt hét hétfőn szélsőséges iszlamisták csoportja megtámadta a település kopt keresztény lakóit. A támadók köveket dobáltak a keresztények otthonaira és betörték az üzletek kirakatait, mindeközben iszlamista rigmusokat skandáltak. A rendőrség a legfrissebb hírek szerint kilencven embert tartóztatott le.

Az eset előzménye, hogy a negyven éves kopt keresztény Abdu Adel Ayad-ot a rendőrség őrizetbe vette, mert megsértette az iszlám vallást azzal, hogy sértő tartalmat posztolt az egyik közösségi oldalra. A férfi őrizetét emellett tizenöt nappal meghosszabbították.

A támadók oldaláról a hatóságok több mint kilencven embert letartóztattak fizikai erőszak és felbujtás vádjával, amikor megtámadták a kopt keresztény lakosok házait és a kiérkező rendőröket is.

A muszlim tömeg azon háborodott fel, hogy Ayad blaszfémiát követett el, amikor Facebook oldalán olyan tartalmat osztott meg, ami összehasonlítja az iszlámot más vallásokkal. A támadás idején a muszlimok Allah Akbar-t kiáltva dobálták meg a koptok házait. A „kollektív büntetésként” értelmezhető támadás annak ellenére történt, hogy a férfit akkorra már őrizetbe vették és a helyi kopt közösség is kijelentette, hogy elítélik más vallások megvetését.

A menbal-i keményvonalas muszlimok mindezek ellenére sikeresen hergelték egymást a koptok elleni támadásra. Egy helyi szemtanú a Watani-nak elmondta, hogy a rendőrség gyorsan kiérkezett a helyszínre és hermetikusan elzárta a koptok lakta területet, amivel elejét vették a helyzet eszkalációjának. A keresztény lakosságot viszont megrémítették a történtek, amit a neve elhallgatását kérő szemtanú úgy jellemzett, hogy „a terror estéjét soha nem fogják elfelejteni”.

A rendőrség az elmúlt napokban folyamatosan jelen van a helyszínen és ügyelnek a biztonságra, különösen Ayad családjának házai környékén. A férfi a kopt közösségben egy arabni, aki az ostyákat süti a templomban.

Az egyiptomi keresztények évszázadok óta ki vannak téve a többségben élő muszlim közösség szélsőséges csoportjai támadásainak. Az arab tavasznak nevezett zavargásoknak köszönhetően az országban megerősödött az iszlamista Muszlim Testvériség befolyása. 2012 nyarán a testvériséghez köthető Szabadság és Igazságosság Pártja elindította jelöltjét az elnökválasztáson Mohamed Murszi személyében, aki meg is nyerte választásokat. Egy évvel később az akkori védelmi miniszter, Al-Sisi megpuccsolta Murszi hatalmát, miután az iszlamista elnök nem volt hajlandó engedményeket tenni a tüntetőknek. Annak ellenére, hogy több mint öt éve a világinak mondott Al-Sisi irányítja az országot, szinte mindennapossá váltak a kopt otthonok, falvak és városrészek elleni támadások. Az iszlamisták az elmúlt években több száz kopt keresztényt öltek meg, akiknek többségük nő, gyerek vagy egyházi vezető volt.

 en.wataninet.com/S4C, Fotó: World Watch Monitor

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑