Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2017. 07. 17.

Menekülés Törökországból

2017. 07. 17.

Tuba és Cevheri Guven életét a törökországi puccs örökre megváltoztatta.

2016. július 15-ig az isztambuliak átlagos életét élték két gyermekükkel, az akkor 8 éves lányukkal és 5 éves fiúkkal. Cevheri ismert újságíró és emberi jogi aktivista volt, felesége szintén újságíró az állami TRT televíziónál.  Egy évvel a puccs után, teljesen új életet élnek, egy kis lakásban a görögországi Thesszalonikiben.

– Megijedtünk, amikor meghallottuk, mi történik. Teljesen mindegy volt, hogy a puccs sikeres vagy sem, azt tudtuk, hogy a demokratákat börtönbe zárják. Ezért, ahogy értesültem a puccskísérletről, azonnal aggódni kezdtem a családom és a saját életem miatt is. Két nappal később, a kormányzó AK párt trolljai sorra töltötték fel a Twitteren azoknak az újságíróknak a nevét, akiket letartóztattak. Ezek után a rendőrség akcióba lendült, hozzánk háromszor jöttek. Egy hónapig bujkáltunk, a feleségem és én két különböző helyen, mert az újságírónőket is keresték. Majd úgy döntöttünk, hogy Görögországba menekülünk

– mesélte Cevheri, miért is hagyták el hazájukat.

A férfit ismerték a török hatóságok. 2015-ben őrizetbe vették, mert publikált egy Erdogan-ellenes fotót egy magazinban. Két hónappal később a bíróság felmentette a vádak alól és elengedte. Most Thesszalonikiből küld cikkeket néhány török weboldalnak. Főleg az emberi jogok megsértéséről ír, közben pedig aggódik az otthon maradt rokonai miatt.

Cevheri néhány órát dolgozik naponta, az idő nagy részét pedig a családjával tölti. Sokat sétálnak a tengerparton. A család most biztonságban érzi magát, de Tuba, a feleség, nem tudja elfelejteni az utat Görögország felé. A határt tavaly szeptemberben illegálisan lépték át.

– A határhoz közeli Edirnébe mentünk, majd a Marica-folyón csónakkal keltünk át, így jutottunk Görögországba az embercsempészek segítségével. A rendőrségi fogdában négy napot töltöttünk, 14 napot pedig egy menekülttáborban. A gyerekeimmel utána Thesszalonikibe jöttünk. A lányom itt kezdte az iskolát, a fiam pedig az óvodát. A férjemnek nehéz volt otthagyni a munkát, az életünket és mindent nulláról újra kezdeni, de nem tehettünk mást – monda Tuba.

A Guven család menekültstátuszért folyamodott, közben pedig igyekeznek egy normális életet felépíteni. A gyerekek görög iskolába járnak, de gyakran találkoznak más török családokkal, akik szintén elmenekültek. Tuba lehetetlennek tartja, hogy egyszer visszatérjenek.

Sok török család, akiket kormányellenesnek tartanak, vállalta a veszélyes utat Görögországba, a biztonságba. Még akkor is, ha aggódnak az otthon maradt szeretteik miatt, kötelességüknek tartják a világ elé tárni történetüket.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑