Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2019. 10. 23.

Menekülnek a keresztények az újabb oszmán mészárlás elől

2019. 10. 23.

Az száz évvel ezelőtti keresztény népirtás megismétlésétől tartanak az Észak-Szíriában élő asszír, szír és örmény keresztény közösségek.

Az örmény parlament 2019. október 16-i válságtanácskozásán Armen Grigorian, az Örmény Biztonsági Tanács titkára tájékoztatta a jereváni kormányt a az észak-szíriai városokban és főként Kamisliban élő, körülbelül 5 000 fős kis örmény közösség jelenlegi helyzetértől. Az örmény kormány kijelentette, hogy bármikor kész befogadni őket. Eddig 16 családot evakuáltak Haszakából Szíria biztonságosabb területeire.

A szíriai örmények ősei az Oszmán Birodalom által 1915-ben az asszír és örmény keresztények ellen elkövetett népirtás túlélőinek leszármazottai. Becslések szerint a szíriai örmény diaszpóra létszáma a 2011-es háború előtti mintegy 100 ezerről mára 60 ezer alá süllyedt. Örményország 301-ben, a világon elsőként államvallássá tette a kereszténységet.

Gabriel Balayan, örmény honvédelmi miniszterhelyettes elmondta az Armenian Weekly hetilapnak, hogy Örményország szoros figyelemmel kíséri a török hadműveleteket a térségben.

David Vergili, az Európai Szíriai Szövetség (ESU) képviselője megerősítette, hogy a szíriai asszírok is menekülnek Haszakából és Kamisliból – abból a két városból, amelyet az 1915-ös népirtás túlélői alapítottak. „A török haderő azokat a lakóövezeteket bombázza, ahol kurdok és keresztények is élnek, és nekik tudniuk kellett erről. Azt akarják, hogy a keresztények távozzanak.”

A Török Köztársaság az iszlámista Szír Nemzeti Hadsereggel (SNA) szövetkezve támadja a keresztényeket.
Ferenc pápa és Bashar Warda erbíli káld katolikus érsek is beszélt a török offenzíváról, és aggodalmukat fejezték ki a keresztények folytatódó szenvedései miatt.

Úgy látszik, Recep Tajjip Erdoğan elnök most látta elérkezettnek az időt, hogy befejezze a Tur-Abdinban (Mezopotámia) száz évvel ezelőtt karddal (sayfo) elkezdett vérengzést.

CSI-Magyarország

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑