Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2016. 01. 29.

Menekültcsere-egyezményt kötne Hollandia Törökországgal

2016. 01. 29.

Hollandia azt reméli, hogy más uniós tagállamok is támogatni fogják abban a szándékában, hogy évente néhány százezer Törökországban lévő menekült befogadásáért cserébe vissza lehessen küldeni az illegális bevándorlókat a Kis-ázsiai országba – írja az MTI az EU Observerre hivatkozva.

Az ötletet Diederik Samsom, a holland PvDA (Partij van de Arbeid – Holland Munkáspárt) politikusa vetette fel egy csütörtöki interjújában, melyet a Volkskrant holland napilapnak adott.

Az interjúban Samsom abbéli reményét fejezte ki, hogy Hollandia soros elnöksége alatt, vagyis 2016 első félévében megállapodik majd az EU Törökországgal, és megteremtik a bevándorlás legális útját. A képviselő Mark Rutte holland miniszterelnök által is támogatott elképzelése szerint ebben a menekültprogramban az uniós tagállamok önkéntes alapon vehetnének részt, és a szövetség évente legfeljebb 250 000 bevándorlót fogadna, akiket aztán megegyezés szerint szétosztanának a résztvevő tagok közt.

Mark Rutte egyébként ez ügyben már decemberben tárgyalt Angela Merkel német kancellárral, Stefan Loefven svéd miniszterelnökkel és Frans Timmermans EB-alelnökkel is, akik szintén támogatnák az elképzelést. A hollandok Németország mellett még Franciaország, Portugália és Spanyolország csatlakozására számítanak.

Diederik Samsom szerint a jelenlegi kvótarendszerről bebizonyosodott, hogy nem működik, főleg azért, mert a kelet-európai országok ezt mereven visszautasítják, amiatti jogos aggodalmukra hivatkozva, hogy a nyugati államok úgy képzelik el a dolgot, hogy ők kiválogatják a képzettebb, beilleszkedésre alkalmas migránsokat, a többit meg „lepasszolják” a keletnek. A holland terv viszont engedékenyebb, az alapján azok az országok, melyek nem akarnak menekülteket befogadni, nem kell részt vegyenek benne.

A program működhet, csak annyi szükséges hozzá, hogy biztonságos országnak nyilvánítsák Törökországot, ezzel megfelelve az ENSZ által megállapított nemzetközi jogszabályoknak. Erdogan országa egyébként az ott élő menekültek számára biztosítja a munkához való jogot, valamint igyekszik a gyermekeket betagozni a helyi iskolákba.

Ugyanakkor azt is kell látni, hogy az ország nem száll szembe megfelelő módon a területén működő, nem egyszer terroristacsoportok által felügyelt embercsempész-hálózatokkal, emiatt Steffen Seibert német kormányszóvivő jogosan illette kritikával az államot.

Samsom balközép Munkáspártjának és a miniszterelnök jobbközép-liberális pártjának egyformán érdeke, hogy minél előbb hatékony megoldást találjanak a menekültválságra, ugyanis a közvélemény-kutatások alapján a Geert Wilders-vezette Szabadság Párt ( Partij voor de Vrijheid – PVV) rengeteg támogatót szerzett az elmúlt időszakban, és egy esetleges előrehozott választás esetén komoly kihívója lehetne a kormánykoalíciónak.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑