Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 08. 31.

Menekülttábori gyerekeket küldenek az Iszlám Állam ellen

2016. 08. 31.

Menekülttáborokból toboroz az iraki hadsereg egy szunnita milícia közreműködésével, akik fiatal fiúkat visznek a frontvonalra Moszul végső ostromához. Moszulban viszont könnyedén más gyerekekkel találhatják szembe magukat, akiket az Iszlám Állam kényszerít gyilkolásra. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport arra figyelmeztette az iraki kormányt, hogy tragikus vége lehet a gyermekek összecsapásának.

Minden jel arra mutat, hogy az iraki hadsereg tanult az Iszlám Államtól: ők is elkezdtek menekülttáborokból toborozni egy szunnita milícia közreműködésével. A menekülttáborban élő családok elmondása szerint augusztus elején jelentek meg az első kamionok, melyekbe betuszkolták azokat a fiatal fiúkat, akik alig várták, hogy elhagyhassák a tábori élet sivár hétköznapjait, az Iszlám Állam ellen harcolhassanak és pénzhez jussanak.

Ahol nem az iraki hadsereg “hírvivői” toboroznak, ott az Iszlám Állam és a síita milíciák agitálnak, hiszen nem kell sokat ígérniük: a városokból kitelepítettek a kormányra és a dzsihadistákra is dühösek.

Menekülttáborokból szemezgetnek a fegyveres csoportok

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport az Erbíl melletti Debaga táborból értesült a a Hashad al-Ashari fegyveres csoport illegális toborzásáról – írja az Independent.

A Hashad al-Ashari nevű kulcsfontosságú szerepet tölthet be az iraki háborúban, mint szunnita csoport aki az Iszlám Állam ellen harcol.

Az Iszlám Államot ugyan sikerült kiszorítani Fallúdzsa, Ramádi és Tikrit városából is, de a dzsihadistáktól hemzsegő városokat lebombázták a felszabadítás előtt, így a lakosoknak menekülttáborba kellett költözniük. A Debaga táborba több mint 35 ezer menekült érkezett, itt nagyon könnyű fiatal harcosokat toborozni.

A szemtanúk szerint a szunnita csoport fiúkkal megtöltött kamionjai egy Moszulhoz közeli településhez mentek, éppen oda, ahol az iraki biztonsági erők is táboroznak és előkészítik az Iszlám Állam eleni ostromot.

Augusztus 14-én két kamion is érkezett a táborba, és 250 újonccal távoztak. A lakók legalább hét 18 év alatti fiút láttak a csomagtérbe mászni. A segélyszervezetek szerint a 16 esztendősnél idősebb fiúk szabad prédák, velük akarják helyettesíteni az iraki hadsereg utánpótlását.

Sokan nyíltan megvádolták már az iraki biztonsági erőket bűnrészességgel: az egyik táborlakó a kamionok érkezés előtti napon több olyan fegyverest látott, akik a hadsereg egyenruháját viselték.

“Moszulnál mindkét oldalon gyermekek fognak harcolni”

A HRW vezető gyermekjogi kutatója szerint az iraki kormány feladata lenne, hogy megakadályozza a gyermekkatonák toborzását az Iszlám Állam elleni harcban.

“A moszuli ostrom előtti gyermektoborzás egy figyelmeztető jel az iraki kormány részére” – tette hozzá Bill Van Esveld.

A kutató az Iszlám Állam ostromának legtragikusabb részletére hívta fel a figyelmet: “Ha az iraki kormány és a külföldi szövetségesek nem cselekednek azonnal, Moszulnál mindkét oldalon gyermekek fognak harcolni”

Az iraki várost 2014-ben rohanták le a dzsihadisták mindössze pár ezer harcossal, hogy véghez vigyék hajdani globális tervük első fázisát: a Moszultól Rakkáig kiterjedő kalifátus kiépítését.

Összefogás a láthatáron, egyre befolyásosabb a szunnita milícia

Egy Makhmourból (Erbíl és Ninive közötti terület) elszökött férfi azt mesélte a segélyszervezeteknek, hogy tíz fiúgyermeke csatlakozott a helyi fegyveres csoportokhoz. A férfi 21 hónapig élt a dzsihadisták uralma alatt, mielőtt az iraki erők márciusban lecsaptak volna az Iszlám Állam főhadiszállására. A milíciához csatlakozott fiai közül a legfiatalabb még csak 15 éves volt. Őt visszaküldték, mondván, hogy még várnia kell.

Az egyik idősebb, 20 éves fia viszont furcsa történeteket mesélt a fegyveres csoportról: azt állította, hogy egy hétig tart egy “háborús túra”, az iraki biztonsági erőkkel harcolnak, Bagdadból kapják a fizetésüket, tehát szinte az iraki hadsereg tagjai. Százezer forintnak megfelelő összeget kapnak egy hónapra fizetésként.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, Independent)

Megosztom:

,
Back to Top ↑