Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 01. 06.

Menekültválság Svédországban és Dániában

2016. 01. 06.

A svéd és dán hatóságok csak érvényes okmánnyal engedik meg a belépést az országba.

oresund-bridge1

Koppenhága-Malmö vasútvonal és az Öresud híd

Visszaállították a határellenőrzést a svéd-dán illetve a dán-német határon. A skandináv országok hatóságai csak személyazonosításra alkalmas okmánnyal engedik belépni a menekülteket az országba.

Stockholm már novemberben bevezette a szúrópróbaszerű ellenőrzést a Koppenhága-Malmö vasútvonalat is érintő Öresud hídon. A hét elejétől állandó jelleggel folytatnak ellenőrzést, aminek eredménye, hogy 80%-kal kevesebb menekült érkezett az országba az elmúlt három napban, mint a korábbi időszakban.

A svédek mintájára a dán kormány hasonló lépésről döntött. Koppenhága tíz napra visszaállította az ellenőrzést a dán-német határon, amit egyelőre csak szúrópróbaszerűen hajt végre.

A határellenőrzés nem példátlan Európában. Először a magyar kormány húzott kerítést az Európai Unió külső határának számító magyar-szerb határ vonalán, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók beáramlását az országba. Ausztria és Németország a magyar kormány döntését élesen kritizálta, majd Bécs és Berlin is ideiglenesen több alkalommal visszaállította határainak ellenőrzését.

A német kormánynak a határellenőrzés visszaállításával kapcsolatban azóta megváltozott a politikája. Berlin szerint a svéd és dán intézkedések összhangban állnak a schengeni szabályokkal, melyek rendkívüli esetben lehetővé teszik a határellenőrzés visszaállítását.

Az Európai Bizottság ugyanakkor egyeztetne az érintett országokkal. A mai napon Brüsszelben találkozik a német, svéd és dán bevándorlásügyért felelős politikus, akik Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációért felelős biztossal tárgyalnak.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑