Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Terrorizmus

2017. 05. 24.

Két merényletet hajtott végre az Iszlám Állam Szíriában, mégsem gyászol a világ (videó)

2017. 05. 24.

Többen életüket vesztették két merényletben, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet hajtott végre a szíriai fővárosban és a nyugat-szíriai Homsz városában – közölte kedden a SANA szíriai hivatalos hírügynökség.

Az IÁ szócsövének számító Aamák hírügynökség beszámolója szerint a két támadást a terrorszervezet tagjai tervelték ki és vitték véghez Damaszkuszban, valamint az ország harmadik legnagyobb városának számító, a szíriai kormányerők ellenőrzése alatt álló Homszban.

A SANA ezzel szemben azt közölte: a robbanások azután következtek be, hogy a biztonsági erők helyi tagjai tüzet nyitottak az ellenőrzőpontjaik felé hajtó járművekre.

A hírügynökség jelentése szerint a homszi támadásban négy ember vesztette életét, 30 ember sebesült meg. A dpa német hírügynökség  hat halálos áldozatról számolt be, beleszámítva két dzsihadistát is.

A támadást egy robbanószerkezettel megpakolt autóval követte el két dzsihadista a város az-Zahraa kerületének közelében, ahol többségében a síita alavita kisebbség tagjai élnek. E vallási kisebbséghez tartozik Bashar Al-Assad szíriai elnök is. Az-Zahra kerülete már korábban is számos hasonló – az IÁ által vállalt – támadás célpontja volt.

A mostani támadásra mindössze két nappal azután került sor, hogy vasárnap az utolsó iszlamisták is elhagyták Homsz városát egy megállapodás alapján, amely teljesen a kormányerők ellenőrzése alatt hagyja – a szíriai háború óta először – a stratégiai fekvésű települést.

A SANA szintén kedden egy hasonló támadásról számolt be a szíriai fővárosból is. A helyi rendőrség tüzet nyitott egy robbanószerrel megrakott autóra, melynek vezetője nagy sebességgel hajtott egy ottani ellenőrzőpont felé a Damaszkuszt Szajjida Zejnabbal összekötő autópálya mentén. A robbanásban egy civil meghalt, további egy pedig életét vesztette.

A szíriai fővárostól délre található Szajjida Zejnab mauzóleum a síita iszlám vallásúak egyik fontos zarándokhelye. Április végén több százan vettek végső búcsút ebben a mauzóleumban az április 15-én Aleppo mellett elkövetett robbantásos merénylet több áldozatától.

Abban a támadásban legalább 150 ember – köztük 72 gyermek – vesztette életét, a támadás célpontja egy evakuálásra váró busz volt, amelyen a szíriai lázadók által ostromlott Fúa és Kefraja síita települések lakói és kormánypárti milicisták készültek elhagyni otthonaikat.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑