Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 05. 24.

Merkel a török kormányzat magatartását bírálta

2016. 05. 24.

A nemzetközi menekültválság, valamint a világ többi pontján folytatódó humanitárius krízishelyzetek megoldásához az országok közös felelősségvállalására van szükség – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Isztambulban, az ENSZ védnöksége alatt első alkalommal megrendezett Humanitárius Világ-csúcstalálkozót (World Humanitarian Summit) megnyitó beszédében. Angela Merkel a szabadságjogok betartásával kapcsolatos török krományzati magatartást bírálta. Az együttműködés folytatásának fontosságáról egyetértettek a felek.

Erdogan: A terrorizmus ellenes törvény módosítása szóba sem jöhet

Az Európai Unió és a Törökország közötti migrációs megállapodás értelmében mindkét fél mindent megtesz annak érdekében, hogy a török állampolgárokkal szembeni vízumkényszert legkésőbb július 1-jéig el lehessen törölni. Merkel figyelmeztetett: félő, hogy ez nem fog sikerülni, mert az ehhez szükséges feltételek nem teljesülnek maradéktalanul. A kancellár hangsúlyozta, hogy a vízummentességhez a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie.

A többi között Törökországnak módosítania kellene a terrorizmus ellenes törvényt, de ezt Ankara visszautasítja. Erdogan most Merkelnek is elmondta, hogy ez szóba sem jöhet. Ankara az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és a kurd szélsőségesek elleni küzdelemre hivatkozik.

Merkel nem volt teljesen elégedett

Merkel, miután Erdogannal egyeztetett, elmondta: minden kétséget kizáróan egyértelművé tette, hogy a török parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörlése „mély aggodalomra ad okot számára”.

A német kancellár emellett kiállt olyan értékek mellett, mint a független igazságszolgáltatás és sajtószabadság, valamint az erős parlament.

A török parlament múlt pénteken elfogadta a képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosító javaslatot.

A módosítást a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezte, mert Erdogan azzal vádolja a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) vezetőit, hogy kapcsolatban állnak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel, és ezért a politikusoknak bíróság előtt kell felelniük. Az alkotmánymódosítás nemcsak a HDP képviselőire vonatkozik, hanem minden parlamenti képviselőre, akiről bűncselekményre vonatkozó aktát tartanak nyilván. Jelenleg 138 ilyen képviselő van.

A török elnökkel folytatott beszélgetést Merkel úgy összegezte, hogy az általa felvetett kérdéseket nem sikerült teljes mértékben tisztázni.

Erdogan szerint többet kellene tennie Európának

A válságkezelés jelenlegi rendszere elégtelen – hangsúlyozta a török államfő. A világ csak szemléli, ahogyan gyerekek halnak meg. A terheket csak néhány ország cipeli. Az a gond, hogy a kellő vakcinát sem tudjuk biztosítani – sorolta.

Erdogan kiemelte, hogy amíg a szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta Törökország hárommilliónál is több migránst fogadott be, és több mint 10 milliárd dollárt költött a menekültek ellátására, addig a nemzetközi közösség hozzájárulása az ügyhöz alig 455 millió dollárt tett ki.

Recep Tayyip Erdogan felhívta a figyelmet: a jelenleginél sokkal több energiát igényel, hogy Szíriában véget lehessen vetni a nemzetközi jog megsértésének. “Nem hagyjuk futni a véreskezű diktátorokat, nem hagyjuk büntetlenül az emberiség ellen elkövetett vétkeket” – mondta, egyúttal leszögezte, hogy országa “soha nem fogja bezárni kapuit azok előtt, akik a bombázások miatt menekülnek, bárkik is legyenek”.

Ban Ki Mun: Mindenkinek joga van emberhez méltó életet élni

Angela Merkel Erdogan kritikáira reagálva kifejtette: Németország azt szeretné, hogy a vállalt kötelezettségek teljesüljenek.

Hozzátette: mindannyian ugyanazon a bolygón élünk. Mindenkinek csak egy élete van és jogában áll, hogy azt emberhez méltó és értelmes módon élje, amihez a lehetőséget meg kell adni.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára arról beszélt, hogy néhány embernek a pénz, a hírnév, a hatalom a fontos, de itt és most az igazságot, a reményt, valamint az emberiség közös jövőjét kell képviselni.

„Nem csak bizonyos emberek életben maradásáról van szó, hanem arról, hogy mindenki számára emberhez méltó életet tudjunk biztosítani. Még soha nem látott globális léptékű intézkedésekre van szükség” – húzta alá a koreai politikus.

A főtitkár kiemelt feladatnak minősítette a konfliktusövezetekben a polgári lakosság és az emberi jogok védelmét. Ban szorosabb együttműködésre kérte a humanitárius szervezeteket, valamint arra szólította fel a világ vezetőit, hogy osszák meg a krízisek okozta terheket.

A Humanitárius Világ-csúcstalálkozón közel 60 ország állam- és kormányfői veszek részt. Isztambulba utazott Joe Biden amerikai alelnök, valamint Pietro Paolin bíboros, vatikáni államtitkár is. A kétnapos, több mint ötezer résztvevőt számláló fórum célja, hogy megvitassák, milyen intézkedéseket kellene elfogadni a konfliktusok, a környezeti válságok és a szegénység okozta drámai humanitárius helyzetek megoldására.

Török forrás: Erdogan kész felfüggeszteni a megállapodást

Yigit Bulut, Erdogan egyik tanácsadója hétfőn a TRT Haber török állami hírtelevízió élő adásában kijelentette: Törökország kész felfüggeszteni minden megállapodását az Európai Unióval, a vámuniót és a menekültválság közös megoldásáról szóló egyezményt is beleértve, ha a közösség továbbra is kettős mércét alkalmaz Ankarával szemben, és nem tartja be ígéreteit. Ha az EU továbbra is így viselkedik, akkor Törökország a közeljövőben nagyon radikális lépésekre kényszerül – mondta.

Bulut kijelentése összecseng Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azon korábbi nyilatkozatával, amelyben a tárcavezető kifogásolta, hogy schengeni vízummentességet élvez számos olyan ország, amely még csak nem is jelölt uniós tagságra.

Az elnöki tanácsadó arról is beszélt, hogy Törökország leendő gazdasági modellje a védelmi ipart teszi meg központi elemének, és annak termelésén alapul majd. A kormány attól függetlenül tartja magát ehhez, hogy az alakuló kormányban kik kerülnek az illetékes minisztérium élére – hangoztatta.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap/MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑