Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2015. 08. 31.

Merkel-nyilatkozat:  Meghívólevél  minden szírnek

2015. 08. 31.

Angela Merkel német kancellár azon nyilatkozata, hogy Németország valamennyi szír migránst befogadja, egyfajta meghívólevelet jelent a szíreknek – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szakértő úgy vélekedett: ez azért jelent óriási gondot, mert ettől kezdve valamennyi, a térségből érkező migráns szírnek fogja kiadni magát, egy ekkora emberáradat pedig belpolitikai válsághoz fog vezetni Németországban.

“A nyilatkozat hatására, a Magyarországra érkező szírek már most azt követelik, hogy minden további procedúra nélkül engedjék tovább őket Németországba “- tette hozzá.

Nógrádi György hangsúlyozta: szeptemberben rendeznek Európai Uniós csúcstalálkozót a migráció kérdéséről, amennyiben ezen nem születik összeurópai konszenzus, akkor egyedi intézkedéseket hoznak a tagállamok.

Ugyanakkor a közös megoldás felé tett lépést jelent a csütörtöki, Bécsben megrendezett nyugat-balkáni konferencia. Ezen egyrészt leszögezték, hogy az EU nem fogad be menekültet a Nyugat-Balkánról, mert a térség államai valamennyien uniós tagságra aspirálnak – tette hozzá.

Arról is döntés születetett, hogy 8 millió eurós segélyt utalnak Törökországnak a menekült szírek ellátására, illetve arra törekednek, hogy a közösség határain kívül állítsanak fel menekülttáborokat.

Nógrádi György arról is szólt: mihamarabb a NATO, az EU, illetve az Egyesült Államok beavatkozására van szükség a líbiai káosz felszámolása érdekében, mert ellenkező esetben “őrületes tömegű” migránsra számíthat Európa.

“Ezt előmozdíthatja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyilatkozata. Eszerint Oroszország nem vétózza meg az ENSZ biztonsági tanácsában a Földközi tengeri migráció akadályozására vonatkozó tervet, vagyis a csempészhajók elsüllyesztését és a líbiai rendcsinálást” – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑