Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2015. 10. 19.

Merkel: Vízummetességért cserébe a törökök fogadják vissza a menekülteket

2015. 10. 19.

Két és fél év után először hivatalos látogatásra Törökországba érkezett vasárnap Angela Merkel német kancellár, hogy török hivatali kollégájával és az ország államfőjével egyeztessen az Európát sújtó menekültválság ügyében. A török ellenzék tiltakozott a látogatás miatt. – írta az MTI.

“Európa nem tudja egyedül megvédeni külső határait, amennyiben nem jutunk egyezségre Törökországgal is” – hangsúlyozta a német kancellár.

Angela Merkel az Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón felajánlotta, hogy támogatja a vízumkiadás könnyítését és Ankara uniós csatlakozási folyamatának felgyorsítását. Törökország cserébe fogadja vissza az Unió területére illegálisan érkezőket kitoloncolásuk esetén. – közölte az Euronews.

– „Természetesen válaszlépéseket is várunk. Létezik egy megállapodás Törökország és az Európai Unió között a menekültüggyel kapcsolatban, és ez igaz a harmadik országokra is, de természetesen a vízum liberalizációnak és a visszafogadási egyezménynek is életbe kell lépnie” – fogalmazott Angela Merkel német kancellár.

A török kormány az elmúlt hónapokban aduászként használta az országában lévő menekülteket. Most hogy százezrek vándoroltak Európába, amihez a török hatóságok csendben asszisztáltak, sikerült elérniük, hogy felélénkítsék az ország Uniós integrálását, ami az elmúlt években igencsak megtorpant az AKP vezette kormány illiberális politikája miatt.

 A török kormány számos ellenzéki politikust záratott börtönbe, televíziókat újságokat szüntetett be, illetve a hadsereg bizonyos tisztjeit „nyugdíjaztatta”.

Most hogy a német kancellárf elajánlotta a vízumkiadás megkönnyítését a jövőben a teljes fizumentességet illetve a uniós csatlakozás felújítását a török kormányfő ígéretet tett az embercsempészek visszaszorítására és a bevándorlók illegális határátlépéseinek a megakadályozására.

„Készen állunk arra, hogy harcoljunk az illegális bevándorlók és az embercsempészek ellen, akik kihasználják az elkeseredett embereket. Törökország készen áll minden együttműködésre ezzel kapcsolatban”. – mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök.

A török ellenzék szerint Merkel Erodgan pártja mellett kampányol

A török ellenzéki politikai pártok szerint Merkel szándékosan időzítette törökországi látogatását a választások előtt két hétre. Erre reagálva az ellenzéki pártok élesen bírálták a német kancellárt főleg, hogy csak a kormánypárt képviselőivel találkozott.

A legnagyobb török ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Merkel Isztambulban nem találkozik a tömörülés képviselőivel.

“Sajnálatos, hogy a kancellár nem kezdeményezte a CHP-val és egyáltalán a török ellenzékkel való találkozót” – mondta vasárnap a dpa német hírügynökségnek Erdal Aksünger, a CHP-t vezető Kemal Kilicdaroglu főtanácsadója. Mint rámutatott, Merkel dönti el, kivel találkozik, mindenesetre így azt a benyomást kelti, mintha részt venne a választási kampányban.

A kurdbarát ellenzéki Népi Demokratikus Párt (HDP) szerint Merkel “mocskos üzletet” köt Törökországgal. “Azt mondják: ne küldjetek hozzánk több menekültet, vessetek ennek véget, és cserébe fogadjatok el 3 milliárd eurót” – fogalmazott Nazmi Gür, a párt alelnöke az Ankarának a menekültek megsegítése céljából nyújtandó uniós támogatásra utalva.

Günther Oettinger, az Európai Unió digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa Angela Merkel törökországi látogatása kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy Ankarát sokkal jobban be kellene vonni az európai politikába.

“Két évvel ezelőtt nem gondoltam volna, egy évvel ezelőtt éppoly kevéssé, hogy a német kancellárnak kérelmezőként, konkrét ellenszolgáltatással a birtokában Ankarába kell utaznia” – mondta Oettinger vasárnap Hamburgban.

 A nagyobbik német kormánypárt, az Angela Merkel vezette CDU politikusa hangsúlyozta, hogy Törökország nélkül nem lehetséges nagyobb stabilitást teremteni a Pakisztán, Afganisztán, Irán, Irak és Szíria alkotta instabil régióban. “Ezért szükségünk van Törökországra” – szögezte le.

Mint megjegyezte, ez nemcsak sok pénzbe kerül, hanem emellett a Törökországgal szembeni vízumkötelezettséget sem lehet már sokáig fenntartani, és az eurázsiai országot biztonságos származási állammá kell nyilvánítani.

Szerinte Európának ezenfelül világossá kell tennie Törökországgal kapcsolatos álláspontját. “Vagy abba kell hagyni az (európai uniós) csatlakozási tárgyalásokat, vagy tárgyalni kell” – tette hozzá az uniós biztos.

Törökország 1999 decembere óta az EU tagjelöltje.

Orientalista.hu – Sinoda  (MTI- Euronews)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑