Cadmus
Gazdaság

2015. 08. 05.

Mezőgazdaságból is százmilliókat kaszál az Iszlám Állam

Kétszáz millió dollár bevétele  van évente az Iszlám Állam nevű terrorszervezet az általa megszállt területekről származó gabonafélék értékesítéséből.

A Kelet-Szíriát és Nyugat-Irakot ellenőrzése alatt tartó szervezet a történelmi termékeny félhold  termőföldben leggazdagabb területék zsákmányolja ki.

 A hírtelevízió szerint a szélsőséges szervezet más források mellett a gabonafélék eladásából is finanszírozza tevékenységét.

Irakban a Ninive és Salah Al-Din tartományok adják a búzatermésének 30%-át és árpatermelésének 40%-át. Emellett a terroristák kezére került az ország éves belső fogyasztásának egyötöde, több mint egymillió tonna búza.

Szíriában a vahabita terrorszervezet az Eufrátesz mentén elterülő mezőgazdasági térségeket is megszállta. A Rakka és Deir Al-Zour tartományok a szíriai búzatermő területek 30%-át adják az országnak.

ezen felül az iszlamisták a gyapotültetvények mintegy 75%-át is irányításuk alá vonták Szíriában.

Az utóbbi időben az IÁ az iraki gabonát Szíriába szállítja, ahol lisztet őrölnek belőle, majd a vahabita szervezet Törökországon keresztül értékesíti a világpiacon.

Orientalista.hu – Zennobia

 

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑