Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 10. 12.

Mi lesz az Iszlám Állam fogva tartott katonáival?

2019. 10. 12.

A török hadsereg ellenőrzése alá vonta a kijelölt célpontokat Északkelet-Szíriában a Béke Forrása fedőnevű hadműveletben. Az offenzíva miatt kiszámíthatatlan, hogy mi történik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet (ISIS) itt őrzött, részben európai származású több ezer fegyveresével.

– Európába fognak menekülni. Oda akarnak menni. Haza akarnak térni. De Európa nem kér belőlük. Átadhattuk volna nekik, lehetett volna tárgyalásuk, azt csináltak volna, amit akarnak. De mint általában, ez sem kölcsönös – mondta Donald Trump amerikai elnök.

Súlyos harcok dúlnak Észak-Szíriában a török haderő és a térséget évek óta ellenőrző kurd milíciák között. A polgári lakosság tömegesen menekül.

– A katonai fellépés aláássa a koalíció helyi partnereinek, a kurd erőknek a biztonságát, és veszélyezteti Szíria északkeleti részén a stabilitást, ezzel termékeny talajt biztosítva az ISIS újraéledésének. Ők még mindig meghatározó fenyegetést jelentenek a régiós, a nemzetközi és az európai biztonságra nézve – hangsúlyozta Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

A foglyok között legkevesebb négyezer külföldről érkezett szélsőséges harcos van. Több börtönben és táborban tartják fogva őket. Félő, hogy a harcok alatt többen kiszabadulhatnak.

Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑