Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2017. 01. 12.

Mi lett a menekültekkel egy év alatt: Mokdad Svédországban

2017. 01. 12.

A svédországi Riksgränsen egy síparadicsom az északi sarkkör közelében, amely csak február közepén nyit, mivel előtte szinte egyáltalán nem kel fel a nap.

2015 októberében a helyi szálloda megnyitotta a kapuit a menekültek előtt. Akkor rövid idő leforgása alatt 164 000 menekült érkezett az országba, közülük 600-at fogadott be a hotel – elsősorban Szíriából, Afganisztánból, Irakból és Eritreából.

Tavaly januárban az Euronews riportot készített néhányukkal. Egyikük, a huszonkilenc éves iraki, Mokdad Ayad Al Dzsobri volt. Mokdad legtöbb társához hasonlóan Törökországon és Görögországon keresztül érkezett Svéországba, 2015 októberében. A felesége és két gyereke Bagdadban maradtak. Itt Riksgränsenben szakácsként dolgozott. Majdnem egy év telt el azóta. Ezúttal nem a sarkkörnél járunk, hanem egy Fagersta nevű kisvárosban.

Amikor először találkoztunk Mokdaddal, nagyjából egy évvel ezelőtt, abban reménykedett, hogy hamarosan újra együtt lehet a feleségével és a gyerekeivel. Szerettük volna megtudni, mi történt vele azóta. Egy menekültszálláson találtuk meg nagyjából két óra autóútra Stockholmtól.

Mokdad ebben a központban van 2016 februárja óta. A barátja, Sameh egy szíriai segített a fordításban, mivel Mokdad sem angolul, sem svédül nem tud. De hogyan került ide Mokdad?

– Csak rövid távra szólt a munkaszerződésünk a szállodával – válaszolt a kérdésre a férfi. – Amikor az lejárt, szétosztottak minket Svédországban. Volt, akit északra küldtek, másokat délre, megint másokat nyugatra, mert elkezdődött a síszezon, ki kellett üríteni a hotelt.

– Csalódott, hogy még mindig menekültszálláson van?

– Csalódott vagyok, mert lehet, hogy egyáltalán nem kapom meg a tartózkodási engedélyt. Itt, a központban az étel egész jó, a körülményekkel sincs baj.

Ennek ellenére Mokdad nem mondhatja magát boldognak.

– Minek örüljek? A családom, a gyerekeim távol vannak tőlem. Jó, én biztonságban vagyok, de a családom, a gyerekeim nem.

Tartózkodási engedély híján Mokdad nem sok lehetőséget kap, ami a nyelvi és szakmai képzéseket illeti. Ő és a barátai vagy az otthoniakkal beszélgetnek az interneten keresztül, vagy a városközpontban sétálnak. És persze mindig felmerül a kérdés: mi tart ilyen sokáig?

Bagdad viszonylag biztonságos

Arido Degavro menekültjogokra szakosodott ügyvéd. Azt mondja, hogy a 2015 nyara óta beérkezett rengeteg kérelem a fő oka a késlekedésnek. A Mokdadhoz hasonló menekülteknek ki kell jelölni egy pártfogó ügyvédet, majd a bevándorlási hivatal behívja egy elbeszélgetésre. A döntés még ezután is hónapokig elhúzódhat. És persze sok múélik azon, hogy honnan jön a menekült.

– Bagdad bonyolult ügy – mondja az ügyvéd – mert a bevándorlási hivatal a fővárost viszonylag biztonságosnak tekinti, de a civil szervezetek, amelyek számtalan jelentést készítettek a helyszínen, nem értenek ezzel egyet. Mégis, a hivatal szerint Bagdad viszonylag biztonságos.

Svédország tavaly óta szigorított a menekültügyi törvényein. A menekültútleveleket legalább háromévente felülvizsgálják. Az úgynevezett biztonságos országokból származó menekülteket kiutasítják.

Fagerstában megmutatjuk azt a riportot, amelyet egy éve készítettünk vele. Mokdad szívesen emlékszik vissza erre az időszakra. Tartja a kapcsolatot néhány társával is.

A riportunkban megszólaló szíriai északon él a feleségével és a babájukkal. Ők megkapták a letelepedési engedélyt. Ali, egy másik iraki, Svédország közepén lakik, és az engedélyre vár.

– Amikor a konyhán dolgoztam, nagyon motivált voltam, azt hittem, megtartanak – emlékszik vissza Mokdad. – De áthelyeztek minket. Nem tudom, mi történt.

– Mi tartja önben a reményt?

– Nincs reményem, nincs motivációm. Egy éve és két hónapja várok egy interjúra. És ha be is hívnak, utána még mennyi idő, mire döntés születik? Egy év? Hét hónap? Hat hónap? Ki tudja?

Ha Mokdad megkapja a tartózkodási engedélyt, elkezdődik egy másik hosszú folyamat: a családegyesítés. Bár Mokdad nem akar elmenni, a várakozás egyre nehezebb.

– A svéd bevándorlási törvényben van egy olyan szabály, hogy ha valaki legalább négy hónapig dolgozik ugyanazon cégnél a menedékjogi eljárás alatt, ha van egyéves munkaszerződése és a fizetése rendben van, akkor lehet munkavállalási engedélyt kérni még akkor is, ha a menedékkérelmet elutasították – mondott egy kiskaput az emberi jogi ügyvéd. – De aki nem beszél se angolul, se svédül, az nehezen talál munkát. Aki a két nyelv közül egyiket sem beszéli, az nem tehet mást, mint hogy ül és vár.

Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑