Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2014. 10. 13.

Mi okozza az olajáresést

2014. 10. 13.

A kőolajárak egyre csökkennek. Az elemzőket aggodalommal tölti elz olajpiac kiszámíthatatlansága.

A Brent márkájú olaj hordónkénti ára 2010 decembere óta először esett vissza 90 dollár alá. A WTI olajra kötött szerződések – novemberi kiszállítással – a 80 dolláros olajár környékén alakulnak. Némely szakértők szerint nem zárható ki, hogy mindez az olajpiac néhány nagy játékosa – egyebek között az USA és a közel-keleti országok – megegyezésének tudható be. Többek között Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszter is osztja ezt a véleményt. Elmondása szerint bizonyos adatok azt bizonyítják, hogy hasonló politikát már korábban is alkalmaztak. Véleményét osztja az Állami Duma energetikai bizottságának tagja, Valentyin Romanov is.

Nem felejtettük el, hogy kb. egy negyedszázaddal ezelőtt, amikor az Egyesült Államok a legaktívabb erőfeszítéseket fejtette ki fő geopolitikai konkurense, a Szovjetunió megsemmisítése érdekében, az olajárak hordónként egyszer csak 9-11 dollár szintjéig estek vissza. A 2013. esztendő végén egy-egy hordó ára 113 dollár körül alakult, most pedig 90 táján mozog. Véleményem szerint az olajárak oly katasztrofális visszaesésére nincs objektív ok.

Érdekes, hogy az összeesküvés elméletének hívei két ellentmondó verziót fogalmaztak meg. Az egyik szerint az USA meggyőzte Szaúd-Arábiát, hogy vessenek gáncsot Oroszországnak, amelynek költségvetési bevételeinek fele a szénhidrogén eladásából származik. A másik verzió szerint a támadás kimondottan az Egyesült Államok ellen irányul, amelynek a palaolaj-kitermelés terén elért sikerei aláássák a hagyományos exportálók pozícióit.

A szakemberek rámutatnak, hogy az amerikai palaolaj előállításának költségei hordónként megközelítik a 30 dollárt, ami egyértelműen jóval kevesebb, mint az a 80 dollár, amelynek alapján Szaúd-Arábia állította össze költségvetését. Vagyis a szaúdiak, ha ugyan nem kívánnak „narancsos forradalmat” előidézni, mégsem lesznek képesek túl alacsony szintre visszanyomni az olajárat.

Közben még léteznek az árvisszaesés melletti mély tényezők – mondja Alekszandr Paszecsnyik orosz elemző.

Kína az utóbbi hónapokban kevesebb olajt vásárol. Líbiában pedig, a politikai instabilitás ellenére, az olajkitermelés növekedése figyelhető meg. Vagyis bizonyos árutöbblet jelentkezik a piacon. A helyi minimum 80 dollár táján képzelhető el. De szerintem ez nem fog soká tartani. Öt-hét éven át az olaj csak drágulni fog azon alapvető oknál fogva, hogy a kitermelők kénytelenek elhagyni a kimerülő olajmezőket és nehéz projektek megvalósításához látni a kontinentális talapzaton. Vagyis a kitermelés költségei növekedni fognak.

Oroszország Hangja Szergej Duz

orientalista.hu

Megosztom:

, ,




Back to Top ↑