Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Vélemény

2016. 02. 14.

Miért nem dezertált Assad elnök hadserege?

2016. 02. 14.

“Négy évvel ezelőtt Törökország miniszterelnöke, Recep Tajjip Erdogan azt mondta, hogy néhány héten belül a damaszkuszi omajjad mecsetben fog imádkozni, amikor úgy tűnt, hogy Asszad elnök megbukik. Hasonlóan hozzá, Izrael egyik legkitüntetettebb katonája, a korábbi védelmi miniszter, Ehud Barak megjósolta, hogy Asszad elnököt és a hadseregét heteken belül leverik. Ez 2012 elején történt, amikor nem voltak iráni katonák a harctéren és orosz katonai repülőgépek Szíria egén.

Most, amikor a genfi béketárgyalások újabb fordulója omlott össze és a világ azt találgatja mi vár Szíriára, itt az idő, hogy megértsük Henry Kissinger és Zbignew Brzezinski figyelmeztetéseit. Kissinger és Brzezinski, a két legidőszerűbb és legbefolyásosabb egyesült államokbeli politikacsináló a Közel-Kelet ügyeiben a II. világháború óta szembenálltak a széleskörű hiedelemekkel és azt állították, hogy Bashar Al-Asszad elnöknek sokkal több a támogatója, mint az összes ellenzékinek nevezett csoportnak együttvéve.

Nem titok, hogy a szaúdiak és a katariak, az USA teljes támogatásával, megpróbáltak megvesztegetni Asszad elnök legbelső köréhez tartozó néhány vezetőt. Azonban a Szíriai Arab Hadsereg legképzettebb hivatásos katonai vezetői megdönthetetlenül hűek maradtak esküjükhöz.

A Szíriai Arab Hadsereg egykor nagyobb részt sorozott katonákból álló erő volt, csak mintegy 80 ezer hivatásos és szerződéses katonával a soraiban. A háború elején sokat lehetett hallani arról, hogy “a tisztek ezrével dezertálnak”, de a dezertálók sorkatonák voltak, akik nem akartak az első sorokban helytállni és mindent megtettek volna békeidőben is, hogy kibújannak a szolgálati kötelezettség alól. A hivatásos és szerződéses állomány eközben megerősödött és vallásilag sokszínű! Amikor a szíriai ellenzék “egy jövőbeli sokszínű Szíriáról” beszél, nem veszi tudomásul, hogy ők csak elméletben plurálisak, a genfi, washingtoni és bécsi szállodákban. A képviselőik a harctéren szövetségben vannak a legszektásabb terrorista csoportokkal, amit a Közel-Kelet valaha látott.

A Szíriai Arab Hadsereg több mint öt éve tartja magát; a létszáma ugyan csökkent, de ez a háborús időkben így van, Egy közeli szemrevételezés elárulja, hogy a magja és a nagy többsége szunni muszlim szíriai. A jelenlegi honvédelmi miniszter, Fahd Dzsasszem Al-Freidzs, egyike a legtapasztaltabb és legkitűnőbb tábornokoknak Szíria hadtörténelmében és a központi szunni területekről származik, Hamaból. A két legnagyobb hatalmú hírszerzési főnök, Ali Mamluk és Mohammad Dib Zejtun hűek maradtak a szíriai kormányhoz és mindketten befolyásos szunni családokból valók. A szíriai hírszerzési már elhunyt és egykor félt erős embere, Rusztam Ghazaleh, aki vaskézzel irányította Libanont, szunni muszlim volt. A politikai főcsoportfőnökség nyomozó osztályát vezető Mahmud Al-Khattib pedig egy régi damaszkuszi szunni család tagja. Ramadan Mahmud Ramadan vezérőrnagy, a 35. Különleges Műveleti Ezred parancsnoka, aki Nyugat-Damaszkusz védelmével van megbízva, egy másik magas rangú szunni muszlim katonai vezető, Dzsihad Mohamed Szultan dandártábornok, a 65. Dandár (Liwa #65) parancsnoka, aki Lattakia védelméért felel.

A Szíriai Arab Hadsereg története, amelyet a néhai Hafez Al-Asszad épített fel, a mai napig nagyon tanulságos. Az idősebb Asszad, mint elnök, a Szíriai Légierő rangidős tagjait vitte be a katonai felsővezetésbe. Nadzsi Dzsamil (egy másik szunni muszlim) a Légierő parancsnokaként szolgált 1970-től 1978-ig, ezután a Vezérkarnak az iraki határ védelmét felügyelő bizottságát vezette. A Légierő egy másik parancsnoka Muhammad Al-Khuli volt, aki 1993-ig vezető katonai logisztikai beosztásokat töltött be Damaszkuszban és Libanonban. Más prominens katonai vezetők a dandártábornoki rendfokozatnál magasabb katonai és honvédelmi beosztásokban 2000. után, akik szunnik voltak: Rusztam Ghazaleh, Hazem Al-Khadra és Dib Zejtun. 1973 óta a 70. Páncélos Dandár fontos harckocsi zászlóaljai, amelyek Al-Kiszwah közelében állomásoznak, Damaszkusz tartományban alawi személyi állománnyal voltak feltöltve szunni tisztek parancsnoksága alatt. A két leghíresebb tábornok, akik Bashar Al-Asszad elnöksége idején töltötték be a Vezérkar Főnök beosztást, szintén szunnik voltak: a mártír Hassszan Turkmani és Hikmat Shehabi.

Az 1970-es évektől az 1990-es évekig a Szíriai Arab Hadseregnek az volt a feladata, hogy stabilizálja Libanont. Ezekben az években ki tudta játszani az Izraeli Fegyveres Erőket (IDF) és az USA Tengerészgyalogságát azzal, hogy különböző pártokat támogatott Libanonban. A Szaddam Husszein utáni Irakban az amerikaiak soha nem jöttek rá, hogy a shia és szunni lázadók mely elemét támogatta a szíriai katonai felderítés, ezeknek a fedett műveleteknek a legnagyobb része – hogy a Szíriai Arab Hadsereg milyen iraki ügynököket ellenőrzött – egészen a libanoni polgárháborúig vezethető vissza.

A Szíriai Arab Hadsereg ezenkívül az egyetlen arab hadsereg, amelyben nagy számú keresztény vallású katona és több keresztény tábornok szolgál! Közülük a leghíresebb Daud Radzsiha volt, a szíriai (görög) ortodox keresztény vezérkari főnök. A két legbefolyásosabb libanoni (maronita) keresztény vezető, valamelyikükből jó eséllyel lehet a következő libanoni államfő, Michek Aroun és Szulejman Frandzsijeh, szintén a Szíriai Arab Hadsereg és Asszad elnök szövetségesei. Deir Ezzort, a többségében szunni muszlim lakosságú várost, amely már két éve állja az ISIS terroristák ostromát, jelenleg a drúz tábornok, Isszam Zaher Al-Din parancsnoksága alatt álló csapatok védik.

A tények tények maradnak: az úgynevezett “mérsékelt szíriai ellenzék” csak nyugati és öbölmenti hotelekben üdülő lobbisták (lásd: SNC/Szíriai Nemzeti Koalíció stb…) által lakott luxus lakosztályokban létezik. Ha meg akarják tudni, hogy Bashar Al-Asszad miért még mindig Szíria államfője, akkor a válasz nem csak Oroszország vagy Irán segítsége, hanem az a tény, hogy az ország hadserege hű maradt esküjéhez és a személyi állománya sokszínű, képviselve az egy Szíriát, amelyben a vallás egyedül nem határozza meg, hogy ki kormányozzon. A Szíriai Arab Hadsereg ezenkívül egy gátat képez a szektás terrorizmus terjedésével szemben, emiatt mondta nyíltan három magas beosztású brit tábornok az elmúlt öt évben; el kell ismerni, hogy az Asszad elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg az egyetlen erő, amely képes legyőzni az ISIS és az Al-Kaida terrorszervezeteket Levantében.”

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Forrás: nationalinterest.org)

Megosztom:

,
Back to Top ↑