Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2017. 05. 23.

Migránsok támadhattak a magyar diákok buszára

2017. 05. 23.

Feltehetőleg migránsok támadtak rá magyarországi diákok járművére a franciaországi Calais közelében, értesült a hvg.hu. A kecskeméti Kandó Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskola kisbuszát vezető tanár a Magyar Időknek megerősítette: bevándorló kinézetű férfiak egy csoportja rontott neki a kocsinak.

A tanulók és kísérőik épp a londoni Eco-maratonra tartottak, amikor a franciaországi kompátkelő előtt pár kilométerrel úttorlaszt emeltek előttük. A Magyar Idők újságírója elérte az energiahatékonysági versenyre utazó diákok kisbuszát vezető tanárt.

Mészáros Károly a Magyar Idők kérésére elmondta: betontörmelékre lett figyelmes az út kellős közepén, ezt próbálta kikerülni a gépjárművel, amikor elölről és oldalról is férfiak kezdtek rohanni a kisbusz felé. „Nyolc-tízen lehettek, betontörmelék volt a kezükben, egyértelműen nem európainak néztek ki” – mondta el Mészáros. A csapatot kísérő tanár szerint pár másodperc alatt történt az incidens, ő azonnal a gázra lépett, és már csak azt hallották, ahogy törnek be a jármű ablakai. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de a kocsiban ülők valamennyien megrémültek. Arra a kérdésre, hogy értesítették-e a hatóságokat, a tanár elmondta: a kompátkelőnél természetesen elmondták, mi történt velük, de csupán egy „nagyon sajnáljuk”-ot kaptak válaszként.

Miért nem történt feljelentés? 

Mivel időre mentek a komphoz, és egyébként gyorsan el akarták hagyni a helyszínt a körülmények miatt, nem hívtak rendőrt, és nem mentek feljelentést tenni, hanem a kompátkelőnél, az ott dolgozó hatóságiaknak mondták el, mi történt velük.

A Magyar Idők a calais-i rendőrkapitányságot is megkereste, a franciák azonban nem tudtak a támadásról. Kérésünkre a magyar incidenstől függetlenül elmondták: ma már nem jellemző, hogy bevándorlók támadnák meg a kikötő felé haladó járműveket az autópályán, nem gyakoriak az ilyen bejelentések. Egy, a kikötő közelében található McDonald’s gyorsétterem menedzserhelyettesétől viszont azt tudtuk meg ugyancsak telefonon: ők hallanak ilyen esetekről, ha nem is olyan mértékben, mint korábban. Mindenesetre nem ők segítettek a magyar busznak – mondták.

A Calais-nál található, csak dzsungelként elhíresült menekültkomplexumot tavaly októberre számolták fel a francia hatóságok. Emlékezetes, hogy a migránsok hosszú hónapokig szinte megbénították a közlekedést a kikötőváros közelében, hiszen egyre agresszívebb módon próbáltak meg felkapaszkodni az ott elhaladó, az Egyesült Királyságba tartó kamionokra.

Tavaly szeptemberben egy magyar kamionsofőr járt pórul Calais-nál: hajnalban arra kelt, hogy mozog a járműve, az ott tartózkodó migránsok pedig rátámadtak a férfire. Annak ellenére hogy a hatalmas sátortábort elméletileg kiürítették, sajtóforrások időről időre arról számolnak be, hogy újra migránscsoportok gyülekeznek az észak-franciaor­szági város közelében.

A nagykövetség segítséget ajánlott a kisbusz utasainak.

Szijjártó Péter nyilatkozata az ügyben

Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint a franciaországi Calais-nál migránsok támadtak meg egy magyar diákokat szállító autót, a miniszter azt mondta, elfogadhatatlan az eset, és ebből is látszik, hogy Európában a biztonsági helyzet folyamatosan romlik.

Hozzátette: hivatalos tájékoztatást nem kaptak a külképviseletek az esetről, csak a médiából szereztek róla tudomást. A miniszter arra kérte a külképviseleteken dolgozókat, hogy próbálják meg felvenni a kapcsolatot az intézmény vezetőjével, és szükség esetén segítsenek a csoportnak.

Magyar Idők – Judi Tamara, Szőcs László

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑