Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 10. 08.

Migránsokkal zsarolja Európát Erdogan

2016. 10. 08.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint Törökország próbálja szinten tartani a zsarolási potenciálját, ezért időről időre elenged néhány ezer migránst Görögország irányába.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 műsorában elmondta, hogy a puccskísérlet óta Törökország politikailag instabil, ugyanis jelentősen meggyengült a katonaság, rendőrség és titkosszolgálat vezetése, miközben a török kormányzat és a helyi kurd kisebbség erősen egymásnak feszül.

Szombat reggel két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Ankara közelében szombat reggel, egy rendőrségi akció közben. Horváth József hangsúlyozta, hogy a merénylők ma már szinte naponta képesek támadni Törökország legfontosabb gazdasági és politikai központjait. A török NTV televízió híradása szerint az eset Ankarától mintegy harminc kilométerre délnyugatra fekvő Haymana városánál történt.

A rendőrség szombat reggel tudta meg, hogy kurd szakadár szervezet, a PKK autós pokolgépes támadásra készülnek Ankarában, és egy vadászkunyhóban rejtőzködnek. A hatóság emberei körülvették a házat, és felszólították a gyanúsítottakat, hogy adják meg magukat, mire ők felrobbantották magukat. A rendőröknek nem esett bajuk.

Törökország egyre aktívabban avatkozik be a szíriai konfliktusba, amivel a fő célja, hogy megakadályozza a határai mentén az egységes kurd régió kialakítását, az ugyanis később önálló kurd állam megalapításához is elvezethet. Ezzel egy időben az Egyesült Államok a térségben erősen támaszkodik a kurd csapatokra az Iszlám Állam elleni harcokban, és jelentős támogatást ad nekik. Éppen azért, mert a térségben talán a kurd harcosok a legjobb és legmegbízhatóbb katonák”

– mondta a szakértő.

Horváth József hozzátette, hogy látszólag nincs rend Törökországban, ám a puccskísérlet utáni elbizonytalanodás ellenére is, Recep Tayyip Erdogan elnök és a vele szövetséges politikai erők keményen kézben tartják a hatalmat.

Törökország a jelenlegi katonai erejével képes lenne feltartóztatni a migránshullámot, és a mostaninál is aktívabban avatkozhatna be Szíriában, hogy vége legyen a polgárháborúnak”

– fogalmazott Horváth.

A szakértő úgy véli, ha Törökország megkapná az Európai Uniótól a vízummentességet, az új szintre emelné az európai biztonsági kockázatot. A meginduló törökök tömegével ugyanúgy be tudnának jönni a terrorszervezetekhez köthető személyek, akár még többen is, mint most a migránsokkal.

Törökország próbálja szinten tartani a zsarolási potenciálját, és elérni, hogy növekedjen a migránsok ott tartására kapott 3 milliárd eurós uniós támogatás. Célja érdekében időről időre, nem nagy számban, 1-2 ezer embert elenged Görögország irányába, hogy jelezze, milyen problémák adódnának abból, ha a nála tartózkodó menekülteket nem tudná visszatartani”

– fogalmazott a szakértő.

888.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑