Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2018. 03. 13.

Miként cenzúrázza Izrael az internetet „haszbara” hadseregei segítségével?

2018. 03. 13.

 

Kivételesen óvás a nagyon félénkeknek: egy rendkívüli, 32 nyomtatott oldal terjedelmű, igen alaposan adatolt tanulmány egészen rövidre fogott ismertetése következik. Kérem, semmiképpen ne olvassák el és még kevésbé osszák meg: tabuterületi tényekről van szó. Köszönöm, hogy megfogadták óvó szavaimat.

Számos, igen komoly pénzösszegekkel ellátott, Izrael által és annak érdekében szervezett projekt dolgozik azon, hogy a közösségi médiát elárasszák Izrael-barát propagandával és blokkolják azon tényeket, amelyeket Izrael nem kedvel.

A projektek izraeli katonákat, diákokat, amerikai tizenéveseket és másokat alkalmaznak, akiket feladata a Wikipediába történő behatolástól a YouTube befolyásolásáig terjed és mindenre kiterjed, ami közötte van.

E projektek egy részét az Egyesült Államokban lévő zsidó közösségi központokban üzemeltetik.

Nemrégiben a YouTube hirtelen lezárta az If Americans Knew (Ha tudnák az amerikaiak) YouTube csatornát. Az 70 videót tartalmaz és tény alapú információkat közöl Izraelről és Palesztináról.

Akik a csatornát meg akarták nézni, üzenetet olvashattak, mely tudatta velük, hogy a helyet lezárták, amiért „megsértette a YouTube útmutatásait”.

Amikor az Israel – Palestine News megkérdezte a YouTube-ot, hogy mi volt a megsértés, helyre állították a csatornát.

Kiderült, izraeli intézetek internetes harci seregeket alkalmaznak arra, hogy online terjesszenek propagandát és letiltsanak tartalmakat, amelyek nincsenek Izrael kedvére.

Mint azt, amikor izraeli erők palesztinokat ölnek meg, beleértve ártatlan gyerekeket, tizenéveseket.

Az izraeli propagandistákat „haszbaráknak” nevezik.

A haszbarák kommentelnek, lájkolnak, dizlájkolnak, feljelentenek, antiszemitizmussal vádolnak és félretájékoztatnak Palesztinával és a palesztin szolidaritási aktivistákkal kapcsolatban.

Az Arutz Sheva, egy ciszjordániai izraeli telepen lévő központtal rendelkező hírmédium egy alkalommal ismertetett egy ilyen projektet. A cikk megjegyezte, hogy manapság az, ami a Facebookon, a Twitteren és a YouTube-on történik, az komolyan befolyásolja a valóságos történéseket. Jó érzés tudni, írta a cikk, hogy a hadsereg olyan katonákat alkalmaz, akiknek kifejezett feladata, hogy e területeken dolgozzanak.

Egy másik projektet 2011-ben indította el a 300 000 tagot számláló Izraeli Diákok Nemzeti Uniója.

A program keretében az izraeli diákok havi kétezer dollárnak megfelelő fizetést kapnak, hogy „az ellenséges hálóhelyek elleni harcot vezessék”.

A tanulmány részletezi, miként dolgoznak. Milyen cikkeket hoznak létre különböző nyelveken, miként kommentelnek, stb.

Arra is ügyelnek, hogy azonnal visszaváltoztassanak tartalmakat, ha azokhoz bárki hozzányúl, legyen az Wikipedia tartalom, álhírek, stb.

Ezután következik számos hasonló projekt ismertetése.

Közöttük több amerikai zsidó közösség munkáját mutatja be, amelyek a közélettől kezdve az egyetemek közösségi életét befolyásolják, állítják pellengérre azokat, akik bírálják Izraelt.

A globális hálózatot Tel Aviv Champion Tower nevű toronyépülete 29-ik emeletén lévő szerkesztőség irányítja. Beleértve amerikai törvényhozók munkájának segítését, esetleges akadályozását, ellentüntetések szervezését, bankszámlák bezáratását.

Ezen kívül számos izraeli informatikai cég segíti azon online erőfeszítéseket, hogy kémkedjenek Izrael-ellenes erőkre; panaszkodjanak webhelyeken Izrael-ellenes tartalmak miatt, mint amelyek „gyűlöletet” keltenek.

A tanulmány e cégeket szintén pontosan megnevezi.

E közben a palesztinokat gátolják, hogy akadálymentes hozzáférésük legyen az interneten lévő, közhangulatot befolyásoló közösségi fórumokhoz és számos esetben tartóztatják le őket olyan posztokért, amelyek töredékei sincsenek a palesztin-ellenes izraeli posztok gyűlölettartalmának.

Lovasistvan.hu, Israel Palestine News

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑