Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 12. 07.

Mindenki kiakadt Trump döntésétől, csak Izraelben örülnek

2017. 12. 07.

Az Európai Unió komolyan aggódik az Egyesült Államok elnökének Jeruzsálem státusáról szóló bejelentése és annak várható következményei miatt – jelentette ki szerdán Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.

Mogherini az MTI által idézett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Jeruzsálem státuszát tárgyalásos úton kell rendezni, teljesítve az érintettek várakozásait. Az EU és tagállamainak álláspontja nem változik, továbbra is tiszteletben tartják a nemzetközi megállapodásokat.

Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette, az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának és egyúttal az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. Ezzel az elnök felrúgta az évtizedes status quót: Jeruzsálem 1967 óta áll teljes egészében izraeli fennhatóság alatt, de a világ eddig Tel Avivot ismerte el fővárosként, hiszen a palesztinok is igényt tartanak Jeruzsálemre.

Trump valóban Jeruzsálembe helyezi az amerikai követséget

Beláthatatlan következményei lehetnek, hogy az elnök hivatalosan is elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet.
Trump elnök a tűzzel játszik azzal, hogy hivatalosan Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet – jelentette ki szerdán Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke. A lépés az orosz kormány szerint ellentétes a közel-keleti rendezés amúgy is törékeny koncepciójával és ismét robbanáshoz vezethet a palesztin-izraeli konfliktusban. „Ez a tűzzel való valós játék, a szó szoros értelmében” – fogalmazott Szluckij újságíróknak nyilatkozva.

Sajnálatosnak nevezte a bejelentést Emmanuel Macron francia államfő. „Ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal” – mondta szerdán Algírban a francia elnök, aki egynapos látogatáson tartózkodik az algériai fővárosban. Emlékeztetett arra, hogy ezt kedden személyesen is elmondta Trumpnak telefonon. A francia elnök jelezte, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy “minden áron kerüljék el az erőszakot” és a párbeszédet helyezzék előtérbe.

Theresa May brit miniszterelnök szerint London sem ért egyet Trump döntésével. May nyilatkozatát a Downing Street tette közzé szerda este. A brit kormányfő közölte: London véleménye szerint a döntés nem használ a térségbeli békekilátásoknak. A brit kormány nem tervezi Nagy-Britannia izraeli nagykövetségének áthelyezést Tel-Avivból.

„Régóta vallott álláspontunk Jeruzsálem státuszával kapcsolatban egyértelmű: e státuszt az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalásos megállapodással kell rendezni, és Jeruzsálemnek végső soron az izraeli és a palesztin állam közös fővárosává kell válnia” – áll a nyilatkozatban.

Nem támogatja a német kormány sem Trump döntését – tudatta szerdán szóvivője útján Angela Merkel német kancellár. Steffen Seibert a kancellárt idézve a Twitteren azt írta, hogy a német szövetségi kormány nem támogatja Donald Trump álláspontját, „mert Jeruzsálem státuszát egy kétállami megoldás keretében kell rendezni”.

A palesztinok máris tiltakozó akciókat jelentettek be csütörtökre Jeruzsálembe. A Sky News Arabíja hírtelevízió jelentése szerint közelebbről meg nem nevezett palesztin szervezetek mindenkit felszólítanak, hogy vegyen részt a „harag napjává” nyilvánított tüntetéseken. A Sky News Arabíja emellett úgy tudja, Rámalláhban és Ciszjordánia szerte már gyülekeznek az emberek.

Jordánia kormánya is elutasította Trump döntését – közölte szerdán Mohamed Múmeni jordániai kormányszóvivő

„Az Egyesült Államok elnökének döntése arról, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezi az amerikai nagykövetséget a városba, sérti a nemzetközi jogot és az Egyesült Nemzetek Chartáját” – mondta a kormányszóvivő, aki szerint Trump döntése jogilag érvénytelen és csak megszilárdítja Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállását.

Irán „határozottan elítéli” az Egyesült Államok döntését – közölte szerdán a teheráni külügyminisztérium, amely szerint Washington lépése nemzetközi határozatokat sért. Hassan Rouhani iráni elnök pedig egyenesen illegálisnak nevezte az amerikai nagykövetség áthelyezését, amely szerinte a Közel-Kelet további destabilizálásával jár. Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője sürgette a muszlim világot, egységesen álljanak ki az Egyesült Államok „összeesküvése” ellen.

„A palesztinok ügye mindaddig a palesztinokban él, amíg létre nem jön egy palesztin állam Jeruzsálemmel a fővárosaként” – jelentette ki Bashar Al-Assad szíriai elnök, aki szerint Jeruzsálem jövőjét nem egy állam vagy egy elnök határozza meg, hanem annak történelme és a palesztinok ügyének ereje – fogalmazott a szíriai elnök.

Törökország aggodalommal fogadja és elítéli Trump elnök szerdai bejelentését – írta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán a Twitteren. Cavusoglu bejegyzésében Trump lépését felelőtlennek minősítette, és hangsúlyozta: „a döntés a nemzetközi jog és a vonatkozó ENSZ-határozatok nyílt megsértése”. A török külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy – „miként arra korábban több ENSZ-határozat rámutatott” – a palesztinok ügyének megoldása csak egy olyan független és szuverén palesztin állam kialakítása révén lehetséges, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem.

Az egyetlen, aki őszintén örült a bejelentésnek, az Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki történelmi jelentőségűnek nevezte Trump döntését. Szerinte Jeruzsáéem fővárosként történő elismerését tartalmaznia kell a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is. „Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt”- vélekedett az izraeli miniszterelnök, aki szerint “nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként”.

Reuven Rivlin izraeli államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnök bejelentését, és köszönetet mondott Trumpnak. ”A jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok” – tette hozzá.

Orientalista.hu – MNO

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑