Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2015. 10. 31.

Mindenki tagadja a líbiai légicsapások végrehajtását

2015. 10. 31.

Az USA tagadja, hogy köze lenne a csütörtöki líbiai légicsapásokhoz. Líbia mind két kormánya is határozottan állítja, hogy nincs közük a bombázáshoz.

Amerikai erők nem vettek részt a légicsapásokban a líbiai Szirt városában, ami az Iszlám Államot célozta, jelentette Michelle Baldanza az USA Védelmi Minisztériumának szóvivője.

„Láttuk a média jelentéseit, de nem az Egyesült Államok hajtotta végre a légicsapásokat,”– mondta Baldanza.

Csütörtökön azonosítatlan vadászgépek csaptak le ISIS militánsokra Szirt déli és nyugati részén is.

A légicsapások ebben a hónapban már másodjára célozták meg az ISIS terroristákat a média jelentései szerint.

Líbia 2011 óta mióta az arab tavasznak nevezett változások és a Kadhafi megdöntéséhez vezető forradalom óta felfordulások helyszíne.

Két rivális kormány van az országban, a Képviselők Tanácsa Tobrukban és az Általános Nemzeti Kongresszus Tripoliban, és érdekes módon mind a kettő a másikat vádolja a terrorizmus elterjedésével, de egyik sem vállalta fel a légitámadásokat az Iszlám Állam ellen.

Ezen felül számos iszlamista csoport, önjáró katonai tisztek illetve az Al-Kaida és az Iszlám Állam is jelen van az országban.

Az ország teljes anarchiába fulladt, a nyugati hatalmak látszólag lemondtak Líbiáról, mivel teljesen kezelhetetlenné vált a helyzet az észak-afrikai országban.

Az Iszlám Állam radikális vahabita csoport, nagy területeket foglalt el Irakban és Szíriában, rákényszerítve erre embereket, hogy elhagyják otthonaikat. ISIS szövetséges csoportok működnek Észak-Afrikában, Jemenben, Pakisztánban és Afganisztánban is.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, ,




Back to Top ↑