Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2018. 06. 20.

Mindent bevet Erdogan a választás hajrájában

2018. 06. 20.

Tőle nem megszokott módon, ezúttal nem fenyegetőzéssel és a ,,gülenista kémek” bebörtönzésével, hanem állatvédelemmel kampányol Recep Tayyip Erdogan a vasárnapi választások előtt. Néhány napja minden egy megkínzott és megölt kiskutyáról szól a török médiában.

Az ártatlan kisállatnak mind a 4 mancsát és a farkát is levágták, majd magára hagyták az erdőben. A brutális kínzás megrázta a török közvéleményt, és az állatról készült szívszorító képek az állatvédelmet először pártpolitikai, majd elnöki szintre emelték.

Erdogan a hét elején megígérte, hogy új ciklusát egy állatvédelmi törvénnyel fogja kezdeni, majd beszámolt a nyomozás állásáról.

– Egy gépkezelőt már letartóztattak. Szörnyű az ami történt, ezért fontos, hogy bebizonyítsuk, ez így nem mehet tovább – mondta az elnök.

A puhának vagy lágyszívűnek nem épp nevezhető államfő pedig még itt sem állt meg. Aznap posztolt egy videót közösségi oldalára, amelyen éppen veje kiskutyáját etette uborkával.

Nem ez volt Erdogan első meglepő ígérete kampánya során. Legutóbb ingyen kávét, teát és süteményt ígért azoknak, akik aktívan látogatják az elnök szívügyének számító nyilvános könyvtár-kávézókat, az úgynevezett kiraathanékat.

Persze emellett a hatalmat kezéből 15 éve ki nem engedő vezető az ellenzék ellehetetlenítésére is nagy hangsúlyt fektet. A török légierő folyamatosan támadja a kurd milíciák szír határ mentén fekvő állásait. A hatóságok kedden újabb 124 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot a 2016-os levert puccskísérlettel összefüggésben. És az elnök továbbra sem retten vissza attól, hogy politikai ellenfeleit az általa hazaárulónak tartott Fettullah Gülen ügynökeiként állítsa be.

Erdogan legfőbb kihívója például ezekben a percekben is börtönben várja a bíróság ítéletét. Amennyiben bűnösnek találják 142 év letöltendőt is kaphat. Selahattin Demirtas 20 hónap fogság után vasárnap szólhatott először közvetlenül támogatóihoz. A kurdbarát politikus elmondta: ha a leköszönő elnök és iszlamista gyökerű pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja megnyeri a jövő heti voksolást, Törökország sorsa teljesen egy ember kénye-kedvének lesz kitéve. Erdogan tekintélyelvű, zsarnok országgá változtatná Törökországot, amelyet kiszakítana a demokráciából.

A külföldön élő törökök csütörtökön már megkezdhették a szavazást 60 diplomáciai képviseleten. A választásra jogosultak 5%-a él a határokon túl, így fontos, hogy mi lesz ezeknek a voksoknak a sorsa

Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑