Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2017. 12. 07.

Mindenütt tüntettnek a palesztinok – Újabb Intifada alakulhat ki a megszállt területeken (videó)

2017. 12. 07.

Már az amerikai elnök, Jeruzsálemmel összefüggésben tartott beszéde előtt tüntetések kezdődtek a Gázai övezetben szerdán.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet már előre közölte, hogy a bejelentés a palesztin-izraeli békefolyamat végét jelenti, és népfelkeléshez, Intifadahoz vezet majd.

Már kifejezésre juttattuk, hogy elutasítjuk ezt a döntést, amely elfogult az izraeli cionista megszállás iránt, és agressziót jelent a palesztin nép és a szent helyek ellen.

Figyelmeztetjük az amerikai kormányt, hogy ne hozzon ilyen döntést, mert az amerikai érdekek veszélybe kerülnek, és felszólítjuk a palesztinokat, az arabokat és a muzulmánokat, hogy szálljanak ezzel szembe – mondta Szaláh al-Bardavíl Hamasz-vezető.

Nem engedjük meg ezt. Jeruzsálem a miénk, a palesztin népé. Nem engedjük, hogy bármelyik követség Jeruzsálembe költözzön. A palesztinoknak meg kell védeniük minden eszközzel – vélte egy tüntető nő.

Általános tiltakozást váltott ki a palesztinok körében, amikor Donald Trump közölte, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként.

A Hamász a palesztinok és a muzulmánok, Jeruzsálemben élvezett jogai ellen irányuló támadásnak nevezte a döntést.

Ciszjordánia szerte is tüntetnek a palesztinok

Az utcára vonultak a palesztinok Ramallahban, Ciszjordániában arra a hírre, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Jeruzsálem egy részére a palesztinok is igényt tartanak, a Palesztin Hatóság vezetője szerint a döntés a szélsőségesek malmára hajtja a vizet.

– Azt kérjük a Palesztin Hatóságtól, hogy hagyjon fel a béketárgyalásokkal

– mondta egy ramallahi a tüntető.

A palesztinok lakta gázai övezetben elszórtan voltak kisebb, nem tervezett demonstrációk, dühös fiatalok autógumikat égettek.

Jeruzsálem izraeliek lakta részében ünnepeltek. A város úgyfejezte ki köszönetét Donald Trumpnak, hogy az óváros falaira az amerikai zászló színeit vetítették ki.

Jeruzsálem mindig is Izrael fővárosa volt. Ehhez nem volt szükség semmilyen formális elismerésre. Ugyanakkor szerintem nagyszerű, hogy egy olyan erős ország, mint az Egyesült Államok, amely olyan közel áll Izraelhez, megtette ezt a lépést – mondta egy izraeli férfi.

Heves reakciókat váltott ki Trump beszéde Libanon legnagyobb menekülttáborában is. Több százan mentek az utcára, Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak, sokan fegyveres felkelést sürgettek.

Törökországban az ankarai amerikai nagykövetség és az isztambuli konzulátus előtt is voltak demonstrációk. Isztambulban a tüntetők elégették az izraeli zászlót.

Orientalista.hu – Zenobia (Euronews, Russia Today, Facebook)

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑