Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Haditudósítás

2020. 02. 13.

Mission Completed: Az M5 autópálya biztosítva

2020. 02. 13.

 

A Szíriai Arab Hadsereg biztosította az M5 autópálya egész nyomvonalát, teljesítve ezzel a fő célkitűzését az északnyugati országrészben zajló nagy kiterjedésű hadműveletnek, számolt be róla február 12-én a libanoni Al-Majadin TV és számos más forrás megerősítve a bejelentést.

A hadsereg egységei az elmúlt két napon ellenőrzésük alá vonták a vahhabita militánsok utolsó állásait az országút mentén. A hadsereg megtisztította a Rashidin-4 kerületet, valamint Khan El-Aszal települést és a közeli magaslatot.

Az M5 autópálya, amely áthalad Homsz, Hama és Idleb tartományokon a fővárost Damaszkuszt köti össze Aleppo városával, ami az ország ipari csomópontja.

Miközben előretört az M5 autópálya mentén, a Szíriai Arab Hadsereg biztosította Khan Shejkhun várost, amely Dél-Idleb kapuja. Később felszabadította Maarat Al-Numan és Szarakib városokat, amelyek Idleb tartomány déli részének legnagyobb települései, valamint az Al-Ejsz magaslatot, ami Aleppo tartomány délnyugati területének legmagasabb pontja.

Oroszország és Törökország még 2018-ban kötött megállapodást az M5 országút újbóli megnyitásáról. Habár Ankara nem teljesítette vállalt kötelezettségeit és az autópályát az Al-Kaida terrorhálózat részét képező Hajat Tahrir Al-Sham terrorszervezet ellenőrzése alatt hagyta. Emiatt az autópálya megnyitásáért tervezett hadművelet megindítása elkerülhetetlen volt.

Még sok munkára lesz szükség, hogy az M5 autópályától északra lévő területek is biztosítva legyenek az útvonal civilek számára történő megnyitása érdekében. Azonban ehhez már nem kell sok idő.

A Szíriai Arab Hadsereg még mindig tovább tör előre Aleppo tartomány nyugati részén. Miközben a hadművelet céljának az M5 országút visszafoglalása tűnt, a szíriai csapatoknak ettől komolyabb céljai vannak.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg,  SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑