2017. 03. 08.
Mit kerüljünk Libanonban?
2017. 03. 08.
Libanon sokunk álmainak tárgya. De rémálom is lehet, akár erőszakmentes időkben is, ha nem vigyázunk – mondja a híres ottani blogger, Men Aribo. Rögtön össze is gyűjtötte azt az öt dolgot, amelyet szerinte jobb messziről elkerülni. Van, köztük, ami Budapestről is ismerős, a többi figyelmeztetés pedig – így vagy úgy – a közel-keleti országok nagy részében megállja a helyét.
Reptéri taxi
A bejrúti repülőtéren is lépten-nyomon kínálják magukat a sofőrök. Némelyikük nem is taxis, csak mellékesre vadászik. Gyakoriak az incidensek: zaklatástól kezdve a viteldíj menetközbeni emelésén át az utas kirablásáig. A legjobb, ha előre sofőrt kérünk a sok magán taxitársaság egyikétől: biztonságosabb, ráadásul a vezető nem feltétlenül tőlünk akarja megtudni, hogyan is juthat el a szállodánkba.
Bérparkoltatás
Vagyis valet parking. Tudják, amikor odadobjuk a kulcsot valakinek, hogy rakja le a kocsinkat, mert képtelenek vagyunk parkolóhelyet találni. Nyugaton ez főleg a szállodákban dívik, de a Közel-Kelet nagyvárosainak zsúfolt utcáin mindennapos gyakorlat. Nos, Libanonban a szerző szerint nem érdemes élni vele: előfordul, hogy apróbb tárgyak tűnnek el a bérelt kocsiból, vacak önjelölt sofőrök manővereitől horpad be a karosszéria vagy úgy elhajtanak az autóval, hogy soha többé nem látjuk azt. Vannak, akik éjszakára máshol teszik le a saját járművüket, és a házuk előtti helyet kiadják. Aztán, ha nem fizetsz annyit érte, amennyit a végén kérnek, lazán közlik: nem fogsz örülni a következményeknek.
Méz/olaj átvágás
Libanon híres a konyhájáról és annak több extra minőségű alapanyagáról is. Így például a mézről vagy az olívaolajról. Ezt használják ki a hamisítók: a 100 százalékos extra szűz olívaolajban néha más növényi olaj is van, a mézbe pedig nemegyszer cukor kerül. Ha nem tudunk megbízható forrásból, például egyenesen a termelőktől vásárolni, vannak egyszerű trükkök arra, hogyan járjunk túl az élelmiszerhamisítók eszén. Például ha felfordítjuk az üveget, a tiszta méz egyenletesen csorog alá. Ha cukor is van benne, az más tempóban kerül az üveg fenekéről a tetejére. Vagy cseppentsünk mézet egy gyufaszál közepére, aztán gyújtsuk meg a gyufát. A tiszta méz megállítja a lángot, míg a cukrosnál végigég a gyufaszál.
Nyers hús
A feldolgozatlan vörös hús egy rakás baktériumot tartalmazhat. A híres libanoni nyers húsételek is, mint például a kibbe nayyah, ha nem megfelelően bánnak velük. Még a jobb éttermekben is, mint amilyen Madame Randa Nabih Berry divatos bejruti vendéglője volt – egészen addig, amikor ételmérgezési botrány rombolta le a reputációját. A libanoniak nem nagyon kockáztatnak: inkább otthon készítik el az ilyen finomságokat.
Közkórházak
Az állami kórházak egy részének a kaotikus ellátás, a képzetlen személyzet és az ósdi eszközök miatt rossz a híre. Az, hogy limitált büdzséből tartja őket fent a kormány vagy egy jómódú politikus, nem tesz jót nekik. A libanoni blogger, aki minden veszély kivédésére ad tippet, erre azt mondja: ha baj van, válasszunk inkább egy magánkórházat.
Orientalista.hu – Globoport