Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 11. 19.

Moszka szerint a Hezbollah egy legitim társadalmi erő

2015. 11. 19.

 Moszkva kijelentette, hogy a libanoni Hezbollahot nem tekinti terrorista szervezetnek, és továbbra is kapcsolatban áll a libanoni ellenállási mozgalommal.

A politikai pártot még az 1980-as években alapították, hogy megvédjék Libanon az izraeli agressziótól. A Hezbollah legfontosabb célja, hogy kiűzze a megszálló izraeli hadsereg Libanon területéről.

Az 1975-ben kitört Libanoni polgárháborúba Tel-Aviv is beavatkozott. Az Izraeli hadsereg  csapatai egészen Bejrútig eljutottak. 1982-ben Dél-Libanont megszálló övezetté alakította át és egy bábállamot hoztak létre.

Közel húsz évnyi ellenállás után 2000 május 24.-én az megszálló izraeli hadsereg kivonult Dél-Libanonból helyére bevonult az Hezbollah és a Libanoni Hadsereg. A Saaba Farm nevű kis területet ami a Libanon-Szíria-megszállt Golán-fennsík háromszögben fekszik továbbra is izraeli megszállás alatt maradt.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes szerint a Hezbollah egy legitim társadalmi és politikai szervezet.

“Egyesek azt mondják, a Hezbollah terrorista szervezet. Mi fenntartjuk a kapcsolatot velük, mert nem tartjuk őket terrorista szervezetnek”,- idézte a Reuters Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes szavait.

A libanoni szervezet erős és jelentős társadalmi támogatottsággal bír.

Bogdanov  sajtótájékoztatójában kiállt a Hezbollah mellett: “Soha nem követtek el semmilyen terrorcselekményt Oroszország területén. A Hezbollahot az emberek választották be a libanoni parlamentbe. Kabinettagok és miniszterek is vannak, akik a libanoni Hezbollahtól származnak.”

A libanoni ellenállási mozgalom Szíriában részt vesz az Iszlám Állam és a többi terrorszervezet elleni harcokban.

Seyyed Hassan Nasrallah a Hezbollah főtitkára elítélte az Iszlám Állam által a francia fővársoban elkövetett terrortámadásokat.

A Hezbollah jelenleg a 128-ból 12 képviselői széket foglal el a libanoni parlamentben és két miniszterük is van a kormányban.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑