Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2018. 03. 17.

Moszkva 2020-ban megkezdi az S-400 rakéta-rendszerek szállítását Törökországnak

2018. 03. 17.

Oroszország, a két ország között tavalyi év végén létrejött megállapodásnak eleget téve, megkezdi az S-400 felszíni-légvédelmi rakétarendszerek Törökországba történő szállítását.

 “Törökország kifejezte óhaját a megállapodásban foglaltak végrehajtásának siettetésére, és végül sikerült megtalálnunk a legmegfelelőbb megoldást, amikor is közösen megállapodtunk a végrehajtás folyamatának felgyorsítását illetően, úgyhogy véleményem szerint, már 2020 elején elkezdhetjük a szerződés teljesítését”,- mondta Vladimir Kozhin, orosz elnöki tanácsadó az állami tulajdonban lévő orosz nyelvű Rossiya 24 televíziós hírhálózatnak hétfőn.

 A törökországi angol nyelvű újság, a Hurriyet Daily News december 29-én számolt be arról, hogy négy S-400-as felszíni felszíni-légvédelmi rakétaelemekre vonatkozó kölcsönszerződést írtak alá a török fővárosban, Ankarában.

 A fejlesztések mindössze két nappal azután kezdődtek, miután az orosz Rostec állami vállalat vezérigazgatója, Sergej Viktorovics Chemezov a Kommersant napilapnak elmondta, hogy Oroszország négy darab, egyenként 2,5 milliárd dollár értékű S-400-as akkumulátort fog Törökország részére átadni, majd Moszkva várhatóan 2020 márciusában kezdi meg az első komplett szállítást.

 Chemezov hozzátette, hogy Törökország a megállapodás költségeinek 45% -át fizeti ki, míg Oroszország a költségek fennmaradó 55%-ának fedezésére kölcsönt nyújt.

 Az Egyesült Államok állítólag figyelmeztette Törökországot az S-400-as felszíni légvédelmi rakétaelemek Oroszországból történő megvásárlására irányuló döntése következményeire, mondván, hogy Washington szankciókkal sújthatja Ankarát egy ilyen típusú vásárlás esetén.

 Egy anonimitást kérő amerikai tisztviselő azt állította, hogy Törökország S-400-as rakéta-rendszer megvásárlásáról szóló terve potenciálisan kiteszi Ankarát egy új, a kongresszus által nemrégiben elfogadott, szankciókkal kapcsolatos törvénynek, közölte a Haberturk török nyelvű napilap.

Az S-400, melynek teljes neve Triumf Mobile Multiple Aircraft Missile System (AAMS), egy rendkívül korszerű orosz rakétarendszer, amely képes 402 km távolságra lévő repülőgépek, drónok ill. rakéták észlelésére, nyomon követésére és megsemmisítésére. Ezt a rakétarendszert korábban csak Kína és India számára értékesítették.

Törökország igyekszik erősíteni légvédelmét, különösen azután, hogy Washington 2015-ben elhatározta, hogy kivonja a Patriot felszíni légvédelmi rakétarendszerét Törökország Szíriával szomszédos határterületeiről, mely lépés jelentősen gyengítette Törökország légvédelemét.

Mielőtt Oroszországhoz közeledett volna, a török hadsereg állítólag már egyszer visszalépett egy 3,4 milliárd dolláros, hasonló kínai rendszer megvásárlásáról szóló szerződéstől. A szerződéstől való elállás állítólag a washingtoni nyomás miatt vált szükségessé.

Ankara kapcsolatai a NATO nyugati szövetségeseivel számos kérdésben feszültek. Recep Tayyip Erdogan török elnök bírálta Washingtont a szíriai kurd csapatok támogatásáért, amely szerinte felelős a Törökországon belüli terrorcselekményekért.

 Erdogan az amerikai tisztviselőket is élesen bírálta, miután elutasították egy Egyesült Államokban élő potenciális ellenzéki török vallástudós, Fethullah Gülen kiadatására irányuló kérését.

Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑